Иво Угринов вече е сред най-успешните специалисти в Сандански

Млад мъж с почти напълно увредено зрение успя да си намери работа. Той е масажист в поликлиниката в Сандански. Чрез една от програмите на Бюрото по труда Иво Угринов вече е сред най-успешните специалисти в Сандански, а мечтата му е един ден да отвори собствен кабинет. 

„Златните ръце” на Сандански - така е известен сред пациентите Иво Угринов. Само преди година той е трайно безработен. Тъй като има 92% загуба на зрение, винаги е отхвърлен, когато пита за работа. Но преди година пътят на Иво се пресича с този на доктор Чешмеджиева.

„С ОЧИ ЗА ВСИЧКИ": Историята на един незрящ диджей, който създава авторска музика

„Аз неколкократно съм ходила в Бюрото по труда и съм изказала желание да приема на работа рехабилитатор или масажист. Обадиха ми се, че има подходящ човек, запознах се с него, реших да дам възможност на един такъв млад човек, който няма един ден трудов стаж да се социализира, да се чувства полезен”, обяснява доктор Светлана Чешмеджиева, специалист по физикална медицина.

И Иво започва да сбъдва мечтата си - да ходи на работа. Сутрин от 08:00, вечер до 17:00.

„Аз съм свикнал да ставам рано, даже е имало моменти, когато изобщо не съм спал. Нормално, накрая в работния ден да се почувстваш уморен, но иначе си работя. По-добре да си имаш работа”, заявява Иво Угринов.

В поликлиниката в Сандански пациентите при Иво се увеличават с всеки изминал ден. А той изпитва огромно удовлетворение, че вече е на пазара на труда.

Компютър от ново поколение помага на деца с увреждания да посещават училище

Иво намира работа по схемата „Обучение и заетост” от оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. Според експерти подобни програми са отличен шанс за хора в неравностойно положение да се реализират на пазара на труда.

„Особено пък последната, по която Иво е назначен, е много добра алтернатива. Тя е за две години заетост, което не е никак малко - време, през което той може да си възвърне трудовите навици”, обясни Силвия Милушева от бюрото по труда в Сандански.

След година договорът между доктор Чешмеджиева и Иво ще изтече, но отсега и двамата са убедени, че ще продължат да работят заедно.