Заместник-министър Красимир Живков даде показания в Специализираната прокуратура

Масови разпити на чиновници от Министерството на околната среда и водите. Рано сутринта в понеделник заместник-министър Красимир Живков, чийто ресор е именно управлението на водите, беше в Националната следствена служба.

По обяд той влезе и в сградата на спецсъда. След два часа и половина разпит Живков обясни, че няма повдигнато обвинение. Разяснявал конкретни факти, за които носел и документи.

Две институции - ВиК-Перник и Националният институт по метеорология и хидрология имат отношение колко вода ще получи градът и местната промишленост. Водното дружество иска определен обем, а синоптиците казват ще може ли да се напълни язовир „Студена".

Росен Плевнелиев: Нено Димов не е единственият отговорен за водната криза

„Всички данни се обработват от Басейнова дирекция”, каза заместник-министър Красимир Живков след разпита си в спецпрокуратурата. „По информация на НИМХ валежи е трябвало да има през ноември месец, тъй като ние изпълняваме единствено заявките на ВиК оператора, който иска съответните количества по получени разрешителни”, посочи още той.

Тъй като язовир „Студена” е с по-особен статут, графиците за водата се подписват от множество чиновници и накрая от министъра. „Количествата обаче не могат да бъдат по-големи от разрешените”, заяви още Живков.

„За месец ноември заявката е 1 600 000 кубика. В Министерството на околната среда и водите са утвърдени един милион кубика. Използвани са почти 1 600 000”, допълни той.

 

 

С колко и кога ВиК дружеството е санкционирано, Красимир Живков не знаел. „Проблемът са климатичните условия и морално остарялата ВиК инфраструктура. ВиК операторът носи отговорност за водоснабдяването с питейно-битова вода за населението”, каза той.

Как се стигна до ареста на Нено Димов?

Във Враца главният прокурор Иван Гешев не изключи възможността за още арести в скоро време. „В случай, че се съберат доказателства ние нямаме, както виждате, никакви притеснения да ангажираме наказателна отговорност на лица, които смятаме, че са виновни, а дали са виновни или не, ще реши българският съд. Така че предстоят интересни времена”, заяви той.

В събота спецсъдът остави министърът на околната среда и водите в оставка Нено Димов в ареста. Дали мярката му ще бъде променена, ще реши по-горната инстанция след два дни.

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА С ВОДНАТА КРИЗА В ПЕРНИК ЧЕТЕТЕ ТУК