Това прогнозират учени

Няколко вида треви, кърлежи, вилоопашки, миди, крабове и раци ще се установят в най-северните райони на Антарктида в близките години. Това прогнозират учени, цитирани от Британския антарктически институт и БТА.

Българската антарктическа експедиция достигна остров Ливингстън

Прекалено суровите условия все още няма да позволят леденият континент да бъде колонизиран от гризачи, но те ще могат да просъществуват в близост до полярните изследователски станции.

Климатичното затопляне неминуемо ще повлияе на флората и фауната на Антарктида. „Много от тях няма да имат естествени врагове, което може да се отрази крайно негативно на всички екосистеми в региона”, отбелязва проф. Хелън Рой от Центъра за екология и хидрология на Великобритания.

Откриха въздух от 1870 г. в Антарктида

Според екипа й 13 от 100-те най-разпространени инвазивни видове ще се заселят на Антарктида в близките десет години. Повечето от тях се отнасят към морската безгръбначна фауна, но сред тях фигурират и сухоземни животни и растения, които могат радикално да променят облика на най-южния континент на Земята. Този процес вече е започнал в близост до временните и постоянни станции на антарктическите експедиции.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си