Протестиращите и държавата се споразумяха след протести в столицата

Нова работна група ще обсъжда часовете по кормуване и обучението на водачите. Автоинструктори сами ще решат кой да е в групата, която започва работа до края на месеца. Протестиращи автоинструктори блокираха движението в центъра на София по-рано днес.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА

Причината за недоволството им бяха готвените промени за увеличаване на часовете за кормуване на курсистите. В Министерството на транспорта и в Министерство на образованието се проведоха и срещи между протестиращите и държавата.

„Ние сме против. В момента имате 31 часа за кормуване, това е по учебна документация и програма. Значи вие не сте лишени от право от тук натам да взимате колкото часове искате допълнително”, заяви председателят на Националния автоинструкторски съюз Стефан Малковски.

Протест на автоинструктори блокира центъра на София (ВИДЕО+СНИМКИ)

Автоинструкторите са против въвеждането на конкретни часове за извънградско шофиране, каране по магистрала и нощно шофиране. Предвижда се и изменение в правилата за изпит на курсистите, както и затягане на мерките срещу възможностите за измами.

 

 

От образователното министерство са категорични, че промените са единствено с цел да се намалят жертвите на катастрофи по пътищата. А според инструкторите обучението е на ниво, но проблемът е в изпита и възможностите за корупция.

Ще намалeят ли катастрофите след промените в шофьорските курсове?

“Kогато работната група излезе със съответните предложения и те се приемат, и няма разнобой в бранша, тогава ще започнат промени в нормативната уредба”, заяви Бойко Рановски от Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация”.