За това сигнализира омбудсманът Диана Ковачева

Хиляди хора с увреждания са останали без личен асистент от началото на новата година. За това сигнализира омбудсмана Диана Ковачева, която призова социалният министър да вземе спешни мерки.

по данни на ресорното ведомство става въпрос за почти 13 хиляди българи. от тях близо 5000 са над 65-годишна възраст. причината е, че те не отговарят на условията, заложени в Закона за личната помощ.

Как празнуват майката и дъщерята, чиито проблем с ТЕЛК беше решен след репортаж по NOVA?

Всеки ден на Мария Карауланова преминава неотлъчно до дъщеря й. Маги страда от диабет и без личен асистент няма да се справи. „Аз съм нонстоп с нея в училището, да й се мери кръвната захар, да й се поставя инсулин. Няма как да бъде поверена на грижите на друг човек”, споделя тя.

Наскоро Мария остава неприятно изненадана. По новия механизъм за лична помощ Маги има право на асистент 54 часа месечно или по два на ден, а това е прекалено малко за нейното състояние. „Два са просто подигравка и съответно и заплащането е смешно, направо жалко. Диабетът е тихия убиец, грижа трябва да се полага денонощно, докато това дете стане самостоятелно и може да се грижи за себе си. Дотогава аз трябва да съм до нея и да не ходя на работа”, разказва още тя.

Шефката на ТЕЛК - Ловеч: Открих невероятно нарушение, като се върнах на работа

В Закона за личната помощ е предвидено ограничение както за броя на ползвателите на услугата, така и за часовете, но само до края на тази година. После обхватът ще се разшири.„Законът за личната помощ  е създал този проблем, че от една страна хора,които не са получавали лична помощ имат право на това, а от друга хора,които досега не са имали право на услуга ще я ползват”, коментира социалният министър Деница Сачева.

За да реши проблема сциалното министерство разработва национална програма за предоставяне на грижа в домашна среда. „Надяваме се в кратки срокове да предствим решения, така че да отговорим поне за  най-нуждаещите се - хората над 65-години”, обясни Сачева.

А за да не се стига до подобни ситуации, не е изключено Законът за личната помощ да претърпи корекции.