БАБХ започва проверка по случая

Месо със странно жълто-зелено вещество ужаси клиенти на магазин от голяма верига. Сигналът до NOVA подаде семейство в София, което си купило свински врат на промоция. Оказва се обаче, че случаят не е изолиран. Снимки на подобно месо, закупено от магазини на същата верига в Шумен, Кюстендил, София и други градове, се разпространяват в социалните мрежи отпреди Нова година.

Очаква ли ни рекордно поскъпване на месото?

Пред NOVA една от потърпевшите разказа, че при разрязването на парчето свински врат, което със съпруга й купили, потекла жълта слуз с особена миризма. Жената предполага, че въпросното вещество е някакъв антибиотик или химикал. Тя връща месото в магазина и получава парите си обратно. Не подала сигнал в Агенцията за безопасност на храните, защото вече нямало как да предостави стоката за изследване. От БАБХ научиха от NOVA за проблема. Разпоредена е проверка, която ще бъде извършена в петък.

От веригата магазини пък вече проведоха вътрешна проверка. Уверяват, че партидата на въпросното месо има всички сертификати за качество и произход. Според тях случаят е изолиран, защото към тях не били подадени други подобни сигнали.

Според микробиолога доц. д-р Иван Иванов странното вещество в месото няма как да е неразнесъл се антибиотик. Той обаче подчерта, че прави коментара си на база впечатления само от разпространяваните снимки.

 „Може да е абсцес, може да е в някои редки случаи се инжектират с препарати, за да се реши някакъв проблем”, казва Вихрен Димитров, директор на свинекомплекс.

 

„Според мен това не е вещество, което е внесено отвън. Това е просто реакция на организма на животното към нещо – може да е инфекция, може да е нещо друго”, казва доц. д-р Иван Иванов, специалист по микробиология.

Междувременно от Българската агенция по безопасност на храните извършиха проверка по случая, при която не бяха установени несъответствия.

Още по темата гледайте във видеото.