„Уестингхаус“ ще модернизира 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй"

Един от дългосрочните приоритети на държавата е да мисли за бъдещите кадри в АЕЦ „Козлодуй“. Това заяви по време на редовния парламентарен контрол енергийният министър Теменжука Петкова, предаде БГНЕС.

„Статистиката не е обнадеждаваща. Анализите показват, че в рамките на една година 10-15 студенти завършват ядрена енергетика. За радост, почти всички, които завършват работят в атомната централа „Козлодуй“. Но това е далеч от нашата визия за ядрената енергия“, признава министърът.

„Уестингхаус“ ще модернизира 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй"

Министърът припомни, че за да бъде удължен живота на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй“ едно от условията е да имаме обезпеченост с кадри.

„Това е една от причините АЯР да удължи лиценза, защото централата разполага с много добре подготвени кадри. Надявам се да продължим да бъдем и занапред страната с най-добрите експерти в ядрената енергетика“ , отбелязва Петкова пред депутатите.

Тя заяви, че за да продължим да бъдем страната с отлични ядрени експерти се работи в две насоки в областта на средното и висшето образование.

От месец юни 2019 година на сайта на дружеството е обявен постоянен прием за работа по 31 приоритетни специалности от висшето образование. Отделно са сключени договори с трима първокурсници, записани определени специалности.

Вече трета година АЕЦ „Козлодуй“ предоставя стипендия на студенти от специалността „Ядрена енергетика“, „Ядрена техника“, които след завършването за задължени да работят в централата. На 16 стипендианти централата заплаща таксата за обучение и стипендия в размер от 1000 лв. на семестър при постигане на определение изисквания за успех.

В областта на средното професионално образование стартира процедура за дуално обучение в специалностите „Ядрена енергетика“ и „Топлотехника“ в професионалната гимназия в Козлодуй. Предвижда се стипендия на учениците от професионалните гимназии в Козлодуй и Белене.

Отчетът на министър Петкова дойде на фона на новината, че АЕЦ „Козлодуй“ е подписал с американската компания „Уестингхаус“ за модернизация на системите на 5 и 6 блок.