Белград на няколко пъти беше градът с най-мръсен въздух в Европа

В Белград имаше протест срещу мръсния въздух. Няколко стотин души с маски носеха плакати на които пишеше: "Не задушавайте Белград" и "Въздухът е опасен". За основни замърсители на въздуха през зимата се посочват отоплението с твърдо гориво или отпадъци, както и големия брой стари автомобили в столицата.

Сърбия изпитва проблеми да се вмести и в изискванията на Договора за енергийната общност, който подписа преди 15 години. Повече от две трети от електричеството в страната се произвежда от остарели електроцентрали на твърдо гориво. През изминалата седмица Белград на няколко пъти беше града с най-мръсен въздух в Европа.

Сърбия отива на избори, опозицията бойкотира вота (СНИМКИ)

Видео: Ruptly

"Дишаме един и същи въздух, независимо дали сме от прогресивната партия или социалистите, дали сме колоездачи или родители с деца. Трябва да се направят стъпки за промяната на това катастрофално положение", каза организаторът на протеста Радомир Лазович.

"Трябва да чакаме да сухне вятър, за да можем да дишаме нормално. Нямаме стратегия да се борим в промените в климата и положението става все по-лошо", каза още жителка на Белград.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си