И Виктор и Христо не се чувстват вандали

Таня Иванова разказва историята на двама обикновени софиянци, без претенции да са част от големи еко организации. За да покажат протеста си срещу мръсния въздух в София - в началото на годината момчетата поставиха противогази върху значими паметници в столицата. За броени дни те бяха обвинени, осъдени и…оправдани от съда. Да видим изкуството като форма на протест

В свободното си време Виктор Велчев и Христо Стайкова занимават с фотография. През силата на фотообектива те решават да насочат вниманието на столичани към проблема с мръсния въздух. По нестандартен и провокативен начин - поставяйки противогаз на паметници на културата. На 5-ти януари са арестувани, съдени по бързата процедура за дребно хулиганство и оправдани.

ТЪРСЯТ СЕ ПРЕЧИСТВАТЕЛИ: Търговците отчитат повишен потребителски интерес

„Аз не се чувствам в позицията да съдя постъпките на другите, но мога да кажа, че замисляйки тази идея ние със сигурност искахме да подходим с уважение, към скулптурите, към авторите и към историята и обществото”, казва Виктор.

 

И Виктор и Христо не се чувстват вандали. Действията си определят като алтернативна форма на протест, чрез която обаче не рушат и не оскверняват паметниците на културата.

Колко замърсяваме въздуха с автомобила си?

„Щом промяната може да бъде възстановена мигновено без да останат никакви следи по паметниците аз мисля, че няма никакъв проблем. Вече ако се драска, ако се чупи, ако се краде бастун или цялата самата статуя, ако някой си я прибере, това вече е съвсем друго нещо.

И двамата са категорични, че действията им са само и единствено с цел по някакъв начин да допринесат за решаването на проблема с чистотата на въздуха.

„Мисля, че всеки един от нас е член на обществото в което живеем, и трябва да прави каквото може, за да може той и всички останали да живеят на по-добро място. Целта ни беше каквото и да правим по никакъв начин да не увредим тези паметници”, добавя Виктор.

СЕРЕН ДИОКСИД НАД ПЕРНИК: Отровният въздух може да причини дихателни проблеми (ОБЗОР)

„Ние не сме искали да обидим никого, ние тачим Петко и Пенчо Славейкови и тяхното творчество, ние тачим всички българи и аз не мисля, че това трябва да се възприема като опит за уронване на техния авторитет или просто като опит за показност или нещо такова, ами като едно малко по осмислено действие”, казва Христо.

Целта на младите фотографи – любители е тази лична форма на протест да бъде запечатана в повече снимки и събрана в една изложба.