Той е четвърти поред

78 подписа под мотивите за четвъртия вот на недоверие към кабинета „Борисов 3”. Левицата внесе искането в деловодството на парламента, а акцент е провалът в екополитиката на управляващите.

По всичко изглежда, че дебатите за четвъртия вот на недоверие ще бъдат разгорещени. БСП внесе в парламента 40 страници мотиви. Според левицата мерките, които се взеха до момента, са „гасене на пожари”. А от ГЕРБ контрираха, че БСП цели създаване на паника и този вот няма как да е успешен. 

 „Няма по-силни мотиви от фактите - 500 000 българи са на режим на вода, има опасност това число да расте. Дишаме един от най-мръсния въздух в Европа, а  България е превърната в сметище за боклуци”, заяви соцлидерката Корнелия Нинова.

БСП търси подкрепа за вота на недоверие

Според нея следващият празен язовир ще е „Тича”, който дава вода на Шумен и Търговище. Според ГЕРБ - това е опит да се всее  паника.

„Нинова каза за Шумен, кой ще напълни язовир „Тича”. А самият управител на ВиК каза, че язовирът е пълен и има вода за поне 30 месеца. Това е една, да не кажа лъжа, но неистина”, смята депутатът от ГЕРБ Александър Ненков.

До момента БСП имат сигурна подкрепа от ДПС. Ако всички депутати са в зала, това прави 104 гласа "за" сваляне на кабинета. След като Емил Димитров стана министър, управляващите имат 115 гласа, тъй като неговият заместник все още не е положил клетва.

„Ако всички партии и независимите депутати, които са се обявявали за опозиция, са истинска опозиция, то вотът ще мине”, добави Нинова.

Ще успее ли вотът на недоверие срещу правителството?

„За тяхно съжаление вота няма да мине. ГЕРБ и „Обединени патриоти” ще изпълнят управленската програма и ще довършим своя мандат. Коалицията е стабилна”, категоричен е Ненков.

Лидерът на ВМРО и вицепремиер Красимир Каракачанов също не вярва в успеха на вота.

„Опозицията е длъжна да иска вотове на недоверие, когато си има вътрешни проблеми. Предстоят избори за ново ръководство през пролетта”, заяви той.

 

 

Каракачанов не се обижда и от колажите в социалната мрежа, на които е с торбичка на известна верига хипермаркети.

„Ако бях го приел много навътре щях да реагирам и аз през същите социални мрежи. Въобще не ми пука. Ако няма работа и се чуди какво да прави – все ми е тая”, отвърна той.

Дебатите в парламента по вота на недоверие ще бъдат тази седмица.