Темата коментира д-р Гергана Николова

„Непрекъснато говорим за навлизане на т.нар. електронизация на нашата система. Искаме да имаме електронно досие и да изпращаме нещата в момента до НОИ. Не виждам това, което се предлага, как би могло да реши съществуващия спор за трите дни”, заяви в ефира на „Плюс-Минус. Коментарът след новините” д-р Гергана Николова относно обсъжданите промени при  болничните.

Предлагат нови мерки за борба с фиктивните болнични

„Виждаме, че бройката, която се издава от общо практикуващите лекари, не е променена от 2018 година. На 35 млн. прегледи, нормално е те да издават най-много болнични”, смята тя.

„Променят се нещата. Обсъждат се, вместо 7 дни - да станат 14, вместо 20 да са 40 болничните листове, които могат да се издават, без да се включва лекарска комисия. Този, който въведе въпросните промени, трябва да носи съответната отговорност за нещата, които ще последват”, категорична е Николова.

Колко болнични листове са взети около Коледа и Нова година?

Тя даде пример с жена, която е майка на две деца. Ако едното се разболее от варицела, а след него и другото, тази жена няма да може да се вмъкне в 7-те дни. Тя ще трябва или да остави болните си деца, или да търси комисия, която да увеличи болничния й, смята Николова.

„Намалява се бройката на болничните листове. Предложението е да се издават 7 дни. Трябва да се обмислят внимателно нещата”, добави Николова.

РЕФОРМАТА НА БОЛНИЧНИТЕ: Синдикатите мислят в обща работна група, бизнесът чака конкретика

„Работодателят е в правото си да прави проверка на болничните листове. Практиката е в момента да идват пациенти, които казват: „Шефът ми ме насочи да взема болничен, защото нямаме работа. Иначе трябва да ме пуснат неплатен отпуск”. Точно тези болнични са увеличени. Трябва да се направи много точен анализ, преди да се пристъпи към промяна”,  каза още тя.