Това стана по време на форума в Давос

Премиерът Бойко Борисов разговаря с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и с дъщерята и съветник на американския президент Иванка Тръмп на Световния икономически форум в Давос.

СНИМКИ ОТ СРЕЩИТЕ НА ПРЕМИЕРА В ДАВОС ВИЖТЕ ТУК

Във фокуса на разговора между Борисов и Фон дер Лайен бяха водещите теми от дневния ред на форума, свързани с опазването на природата, прозрачността на бизнеса, бъдещето на труда и геополитически въпроси.

С  лидерите на страните от  Западните Балкани премиерът  е коментирал европейската перспектива пред региона.Зелената енергия и намаляването на вредните емисии са били пък темите на разговора му с новия председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Затова е разговарял премиера и с председателя на европарламента Давид Сасоли.

Борисов изтъкна, че  превръщането на ЕС до 2050 г. в първия в света неутрален по отношение на климата блок е голямо предизвикателство, но също така и чудесна възможност. „Преходът към климатична неутралност ще изисква по-големи инвестиции за постигането на целта, но това ще е ярък знак, че Европа поставя на първо място здравето на своите граждани и опазването на природата за бъдещите поколения“, посочи той пред Урсула фон дер Лайен.

Борисов: България последователно подкрепя усилията на Западните Балкани по пътя им към ЕС

В тази връзка двамата обсъдиха значимостта и ролята на новата стратегия на ЕК, известна като Европейски зелен пакт, за който се предвижда финансиране от около 1 трилион евро през следващото десетилетие. Пактът дава възможност така да се промени начинът ни на живот, че гражданите да живеят по-здравословно, а предприятията да станат още по-модерни и конкурентоспособни.

 

„Успехът на Европейския зелен пакт и на борбата с климатичните промени  може да се осигури, ако тези инициативи бъдат подкрепени от всички държави, особено тези с високи парникови емисии. Необходимо е примерът на ЕС да бъде последван от нашите партньори и от основните играчи на международната сцена“, категоричен бе премиерът Бойко Борисов.

По-късно той разговаря с дъщерята на американския президент Доналд Тръмп - Иванка. "Тя е в официалната делегация на Белия дом на Световния икономически форум в Давос като съветник на президента Тръмп. Споделихме впечатления си от форума и от обръщението на президента на САЩ, в което той изтъкна визията си за редица глобални въпроси", написа Борисов в профила си във Facebook.

С министъра на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу е била обсъдена ситуацията в Либия. Премиерът е намерил време да коментира и работата на съвместна историческа комисия между България и Северна Македония с външния министър Никола Димитров. Борисов е изразил очакване, че историците ще  продължат работа  в конструктивен дух и без влияние от предстоящите избори в Северна Македония.