Социологът не вярва, че вотът на недоверие ще мине

БСП нямат интерес от предсрочни парламентарни избори. А причините за това са резултатите от предишните избори, които показали, че левицата още отстъпва на ГЕРБ. Освен това за първи път в историята на левицата ще има преки избори за председател. Това мнение изрази в предаването 'Плюс-Минус. Коментарът след новините" социологът от "Тренд" д-р Димитър Ганев. По думите му червените не могат да направи кабинет в това Народно събрание, тъй като ще трябва да прави коалиция с ВОЛЯ, ДПС и „Атака”.

Станишев: Вотът на недоверие е нормална парламентарна процедура

„Вотът на недоверие не означава предсрочни парламентарни избори”, каза още социологът.

Той обясни, че ако той мине, президентът Румен Радев трябва да даде мандат за съставяне на кабинет на първата политическа сила. „В този случай може да има сценарий със създаване на ново мнозинство с участието на ВОЛЯ. Предсрочни парламентарни избори след този вот на недоверие са напълно невъзможни, тъй като никоя от парламентарно представените партии нямат политически интерес от такива”, обясни Ганев.

Ще успее ли вотът на недоверие срещу правителството?

По думите му за успеха на вота на недоверие не е достатъчно управляващите да получат по-малко от 121 гласа. „Не е единственото условие управляващите да имат под 121 народни представители, а опозицията да събере повече от тях. Т.е. независимите да гласуват с нея. 1 позиция „въздържал се” трасира съдбата на тази инициатива”, добави той.

 „Този вот се използва от ДПС още един път да покажат своята опозиционност към тази власт”, категоричен бе Ганев.

Целия разговор гледайте във видеото