Тя ще продължи до 31 януари

Полицията с акция за опазване на живота на пешеходците от утре. Тя е обявена за денонощна и ще продължи до 31 януари. Пътните полицаи ще следят за това дали пешеходците пресичат правилно, както и дали шофьорите отнемат предимството им.

Нова акция на КАТ през уикенда

По статистика най-често инцидентите се случват между 17 и 19 часа вечерта. Именно затова и контролът тогава ще бъде най-засилен.

Село се бори "джигитите" с макет на полицай и патрулка

„На територията на цялата страна започва денонощна специализирана полицейска операция. Единият аспект е към поведението на водачите и вторият аспект е към поведението на пешеходците като участници в пътното движение”, заяви инспектор Петър Соколов от Пътна полиция.

„Една четвърт от пътнотранспортните произшествия са с пострадали пешеходци, почти една четвърт са загиналите пешеходци”, обясни инспектор Мария Ангелова от Пътна полиция.

 

Най-често жертвите са деца и възрастни хора, а катастрофите стават основно по тъмно.

„Проблемът е в населените места, даже в градовете, бих допълнила. Изпъкват като опасни места пешеходните пътеки, очертани с маркировка и спирките. Тоест там има какво да се пипа като сигнализация, като обезопасяване и като осветяване”, допълни инспектор Ангелова.

Докато това стане, от Пътна полиция призовават пешеходците и шофьорите да са толерантни едни към други.