Миналата година при катастрофи в столицата са загинали 76 души

„В София процентът на загиналите пешеходци е два пъти по-голям, отколкото този в страната. Можем да кажем, че столицата е най-опасният град за живеене в България. Миналата година в София са загинали 76 души при катастрофи, половината от тях са пешеходци”. Това заяви в ефира на „Плюс-минус. Коментарът след новините” председателят на Асоциацията на пострадалите при катастрофи Владимир Тодоров.

Полицията с акция за опазване живота на пешеходците

„Монетата обаче винаги има две страни. Водачите не са толерантни към пешеходците – не спират на пешеходни пътеки, а инфраструктурата не е подходяща за пешеходци. Имаме обаче и абсолютно безразсъдни пешеходци, които пресичат арогантно, в нарушение на всички правила. Абсолютното право на пешеходна пътека също не е абсолютно. Самото стъпване на пешеходна пътека не отменя законите на физиката. Затова трябва да се оглеждаме, а да не си мислим, че превозните средства ще спрат, когато ни наближат”, допълни Тодоров. 

СДВР показа най-тежките катастрофи за 2019 г. (ВИДЕО)

„Трудно е да бъдат налагани глоби на неправилно пресичащите пешеходци. Няма как на всяко кръстовище да има пътен полицай. Затова трябва инфраструктурата да бъде направена така, че да разделя потоците от пешеходци и автомобили. Това правят съвременните държави”, заключи Владимир Тодоров. 

Повече по темата гледайте във видеото.