Темата коментира адвокат Александър Машев

"Удостоверителната функция на нотариуса е свързана с неговите законови възможности и задължения по Закона за нотариусите, докато съдебната функция, която се изпълнява от съда, заема по-широк спектър от проблеми. Не можем да се съсредоточим като основен момент при развода върху имуществените отношения. Изключително важно е и съдът да следи за интересите при децата". Това коментира в ефира на "Плюс-Минус.Коментарът след новините" адвокат Александър Машев.

Според него по време на брак съпрузите могат да сключат брачен договор, който да уреди имуществените им отношения. "Този брачни договори се заваряват от нотариусите. По отношение на имуществената част има работещ механизъм, който може да създаде режим на разделност, т.е. всеки един от съпрузите да посочи каква част от имуществото принадлежи на него. Бракоразводното дело описва отношенията с децата и издръжката", заяви адвокат Машев.

Бързите разводи възможни и у нас

По думите му най-големият проблем за обществото ни е, че при решаване на имуществени отношения, таксите се събират от съда. "Ако тази функция влезе в нотариалната дейност, таксите ще се събират там. Това са дела, които не са с висок имуществен интерес. Не може да се обвини адвокатурата в меркантилност", каза още той.

Повече по темата гледайте във видеото.