Екип на "Неделята на NOVA" провери какви са тарифите

70 евро за приятни минути в компанията на проститутка на българската граница. Толкова пари предложиха репортера Стоян Нешев и оператора Димитър Василев, за да проверят как върви бизнеса в публичните домове в Свиленград. Официално, разбира се, бардакът се води хотел. Оказва се обаче, че дори казината по границата вече предлагат повече от обичайното.

Екипът на NOVA проверих какво се случва и в София. Оказа се, че мъжете са подбили бизнеса на момичетата от Студентски град.

Спецакция в Бургас срещу група за трафик на хора и проституция

Да си поръчаш проститутка в Сандански не е лесна работа. Повечето от жриците са заминали за София, а останалите обслужват само чужденци.

„Преди 10 години Сандански се водеше градът на проституцията. Много гърци имаше. По 30 рейса идваха. Сега всичко затихна. Нали им намалиха и парите…”, разказва хотелиер.

Ролята на сводници играят таксиметровите шофьори, уверяват местните хотелиери. Логично, за чужденците тарифите са високи.

В Свиленград -  на 430 км на изток от Сандански, нощният живот е съвсем друг. През последните години градът си спечели прозвището „Лас Вегас на Балканите” основно заради многобройните казина. Покрай тях процъфтява и хотелиерският бизнес. Тази нова симбиоза между комара и платения секс е довело до фалити на старите бардаци.

Протест срещу жрици на любовта в Русе

Местните нощни птици препоръчват на екипа ни проститутка от неугледен хотел. Казват, че в казината трябва да си ВИП клиент, за да може да получиш жена за цяла нощ срещу 1000 евро. Ето защо влизаме под прикритие в един от хотелите, недалеч от центъра на града. Посетителите получават упътвания още на входа от жена, известна като Маман. Издава команди от кревата си, гледайки телевизия.

Минути по-късно екипът на NOVA попада на опашка от чакащи реда си мъже. Барманът предлага пиене и казва да имаме търпение, тъй като момичетата работят. След около 20 минути и няколко огледа от мъже по анцузи при нас идва Джесика. Или поне с това име се представя. Тя е комуникативна. Твърди, че не прави секс преди разговор с клиента. Не се оплаква от липса на работа, но деликатно злепоставя конкуренцията, и по-специално – жриците от София. Разказва и за интересни срещи с клиенти. Споделя още, че баща й бил сводник, имал завидно състояние, давал й пари, но не я пускал да излиза никъде.

След тежкия разговор Джесика обявява и тарифата си – 70 евро за един час.

Венеция ще глобява проститутки и пияни туристи

Втората среща на екипа на NOVA е с Мая. Работи под това има, въпреки че е родена мъж. Поръчваш си я по интернет. Смела е пред камерата ни. Трудно й е да отговори на изискванията на по-интелигентните клиенти, но се старае.

„Дали ще си с жена или с травестит, разликата е много малка. Ние можем да задоволим мъжа по друг начин”, категорична е Мая.

От 10 години е в професията. Стартът й е бил на площад „Македония”. На улицата била унижавана от полицаи.

В София платеният секс не свършва с травестити. Наши поставени лица си поръчват и жиголо през сайт. Уговарят се да му платят 50 лева само за компания. На адрес в центъра на града се явява 23-годишният Крис, който живее и учи в Студентски град. Казва, че предоставя сексуални услуги от време на време и подбира клиентите си. Не харесва възрастни мъже, въпреки че те най-много го търсели. След разговор е готов да се съблече срещу още 20 лева след първоначалните 50. На тръгване учтиво предлага нова среща още същата вечер.

Близо 50 хиляди българи – жертви на трафик на хора

Нито един от героите в репортажа не дочака екипа ни. Техните разкази обаче хвърлят достатъчно светлина върху родния пазар за секс. Опитите за регулация в този сектор досега удрят на камък дори в парламента, където никога не се събира мнозинство за легализиране на бизнеса. Засега проституцията е личен избор. За някои - въпрос на оцеляване с бързи пари, за други - просто удоволствие. Според българското законодателство обаче  сводничеството, трафикът на хора с цел проституция и предоставянето на помещения за секс са престъпления!

Цялото разследване гледайте във видеото.