При проверката е установено, че е имало авариен пробив в пещ на камера

Извънредни проверки на ТЕЦ "Бобов дол" са извършени от РИОСВ - Перник през почивните дни, във връзка със сигнали на граждани, съобщиха от екоинспекцията. При проверката на 26 януари е станало ясно, че е имало авариен пробив в пещ на камера на енергиен котел 1 и въведен в експлоатация енергиен котел 2. При проверката е констатирано, че от изпускащо устройство 1 или т. нар. "голям комин" се емитират тъмносиви димни газове, дължащи се на разпалването на котела с мазут. Съгласно комплексното разрешително на ТЕЦ "Бобов дол" при разпалване емисиите се изпускат през големия комин в рамките на 6 до 8 часа, поясняват от инспекцията.

Прокуратурата влезе в ТЕЦ „Бобов дол”

От РИОСВ съобщават още, че заради установени нарушения на дружеството, РИОСВ е наложила принудителна административна мярка още на 24 януари. По силата на заповедта, подписана от директора на РИОСВ - Перник, е спряна производствената дейност на дружеството на енергийни котли 1, 2 и 3 в частта производство на електрическа енергия чрез използване на неразрешен вид гориво - биомаса за работата на енергийните котли, както и за използване на отпадъците предимно като гориво или по друг начин за получаване на енергия. Пломбирани още на 24 януари са шредерните инсталации, използвани при раздробяване на отпадъци.

Принудителната административна мярка е наложена с цел опазването на околната среда, живота и здравето на хората и предотвратяване и преустановяване извършването на административни нарушения от Закона за опазване на околната среда, както и на други административни нарушения в областта на екологичното законодателство.