Виждам го като добросъвестен опит да се очертаят рамките, в които работи прокуратурата, заяви докторът по конституционно право

Главният прокурор Иван Гешев отправи първо питане до Конституционния съд. Обвинител номер 1 поиска от конституционните съдии да изтълкуват разпоредбата на член 103 от Конституцията, която касае имунитета на държавния глава и вицепрезидента.

Според доктора по конституционно право Борислав Цеков винаги, когато има неяснота или противоречие относно съдържанието и обхвата на дадени конституционни понятия, е добре да се търси Конституционният съд.

Гешев иска тълкуване на разпоредбата за имунитета на президента

„В този смисъл това е уместно искане, защото член 103 е един от най-общо формулираните в конституцията. В него понятия като „държавна измяна”, „нарушения на конституцията”, които са от категорията на политическите престъпления от най-висш ранг, не са изяснения нито на конституционно, нито на законодателно равнище”, заяви докторът по конституционно право Борислав Цеков. „Разглеждам искането на главния прокурор като добросъвестен опит да се очертаят по-ясно рамките, в които работи прокуратурата и правоохранителната система в държавата”, допълни Цеков.

ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ИСКАНЕТО НА ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР ВИЖТЕ ТУК

„При президента имаме функционален и абсолютен имунитет. Тоест за действия при и по повод изпълнения на служебните функции, не се търси отговорност и той не може да бъде свален, освен в двете изключения – държавна измяна и нарушения на Конституцията” обясни още Цеков.  

Той обясни, че Конституцията позволява след импийчмънт при държавна измяна и нарушения на Конституцията да се търси отговорност от президента.

„Това са много редки случаи, които често са предмет на политически заигравания”, коментира докторът по конституционно право.