То възобновява дейността си от понеделник

Интензивното отделение на столичната Педиатрия възобновява работа от понеделник. В края на миналата година клиниката спря приема на пациенти заради липса на специалисти. От временното прекъсване обаче се възползва група доброволци, които със собствени сили и средства ремонтираха отделението.

Как кризата в Педиатрията в София се оказа възможност за положителна промяна? (ВИДЕО)

Интензивното отделение на столичната Педиатрия вече е напълно преобразено. Принос за новия облик на клиниката имат десетки доброволци и дарители,които обединиха усилия, за да може малките пациенти да се лекуват в едни по-добри условия. Всичко започва с пост във Facebook за лошото състояние на отделението. На него откликват мнозина и така след няколко седмици усърден труд промяната е вече факт.

Напукани стени, мухъл, захабени плотове и стари легла. Тази гледка в единствената детска болница у нас не дава мира на Димитрина Спирова. 

„Все едно си в мазе, а не в детско отделение. Инстинктивно като майка на две деца си казах - „Боже, дано никога не попадна тук”. Следващата ми мисъл беше - „не мога да си тръгна без да не направя”, разказа инициаторът на инициативата Димитрина. 

Интензивното отделение на Педиатрията няма да бъде закривано

Заедно с родители, доброволци и дарители успяват само за 20 дни да реновират помещенията в интензивното отделение и да му вдъхнат нов живот.

„Всичко е дарения и доброволчески труд. Министерството на здравеопазването и държавата нямат никакво участие”, добавя Спирова.

Имената на много от дарителите остават тайна по тяхно желание. „Спонсорите, освен козметичен ремонт, направиха едно доста щедро дарение по отношение на медицинската апаратура. Аз съм щастлив, че има добри хора, които желаят да подадат ръка. Държавата - това сме всички ние и трябва да си помагаме”, посочи началникът на Клиниката по пулмология и интензивното лечение доц. Даниел Илиев. 

НА СМЯНА В ПЕДИАТРИЯТА: Екип на NOVA с лекарите, които спасяват детски животи

Освен с нов облик клиниката ще посрещне малките си пациенти и с нов персонал. След трагедията с тригодишно дете някои от специалистите напуснаха и отделението затвори врати. „Аз се надявам, че ще имаме достатъчно сили да се изправим на крака. Надявам се, че от 3 февруари ще успеем да възстановим в пълен обем дейността”, каза още Илиев. 

Близо два месеца спешните случаи бяха поемани от други столични болници. „Хирургичните отделения са в „Пирогов”. Ако има деца с хирургични проблеми и заболявания - пак ще се приемат там. Кардиологичните случаи се насочваха в Националната кардиологична болница. Тези, които досега бяха там и временно се изпращаха на други места, ще ги поемем обратно”, обясни директорът на СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев” д-р Димитър Русинов.  

Строителството на първата у нас детска болница може да започне наесен

Доброволците ще продължат с благотворителните си каузи. Следващият голям ремонт, който планират, е в инфекциозното отделение на пловдивската Университетска болница.