Столичният общински съвет даде зелена светлина на спасителния план за Перник

Столичният общински съвет даде зелена светлина на спасителния план за Перник.  След 3 часа разгорещен дебат с  56 гласа "за" и един въздържал се, съветниците гласуваха да се помогне на миньорския град за справяне с водната криза.

Градът да се снабди с вода от язовир „Белмекен“, през „Бели Искър“ и водопреносната мрежа на столицата, за това се разбраха общинарите. Отпуснатите допълнителни водни количества по водопреносната мрежа ще бъдат до 300 л/сек. Срещу това Столична община иска държавата да финансира ремонта на язовирната стена на „Бели Искър”  и на Рилския водопровод.

Фандъкова: Отстраняват се до 800 незаконни присъединявания към водопровода на София годишно

Водата от София ще тръгне веднага щом се направи връзката от Мало Бучино до Перник. Тръбата ще струва 25 милиона лева. Така язовир „Студена” ще има възможност да си отдъхне и да се събере повече вода.

„Може да се гарантира, че ВиК – Перник ще си плаща водата на другото търговско дружество. Имаме вода до април месец. При този приток, ако природата е по-милостива, водата в язовир „Студена” ще се увеличи”, обясни кметът на Перник Станислав Владимиров.

Контролът за това да не остане и столицата на сухо ще е на „Софийска вода“, като дружеството ще представя всяка седмица актуална информация.

“Най-важното е това да можем, гарантирайки водата на София, да помогнем на хората, които са в криза само на 30-40 км от града. Тепърва ще наблюдаваме и ще следим целия процес. При най-малкия риск за водоподаването на София да може да се преустанови подаването към Перник”, заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова.

„Правят се всякакви внушения. Абсолютни гаранции на този свят няма, аварии са възможни”, смята  общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера.

 

 

А софийската вода ще си я плащат перничани, ако не могат - ще помага държавата. В замяна на отварянето на крана към Перник, София поиска обновяване на стената на язовир „Бели Искър” с пари от държавата след като проектът се бави с години.

Кметът на Перник: Нивото на водата в язовир „Студена“ не намалява

„Държавата е собственик на язовирите и като такъв е задължена да ги ремонтира”, заяви общинският съветник от ГЕРБ Николай Стойнев

А от опозицията обвиниха местната власт в отказ от поемане на персонална отговорност.

„Разбира се, че има рискове. Особено след като нещата се правят толкова бързо. Да спрат да се управляват кризи, да почнат да се управляват процеси”, призова общинския съветник от БСП Иван Таков.

 

„Къде видяхте някъде анализ, разписан от специалисти. Приказки по медии не са достатъчни, искахме ясни ангажименти. Подписи на длъжностните лица, министрите и кмета  - няма такива”, категоричен бе общинският съветник от „Демократична България” Методи Лалов.

Връзката между София и Перник ще струва близо 25 милиона и по нея ще започне да се работи веднага.

Предвижда се още рехабилитация на язовир Огняново с възможност за пречистване на питейни води до 1500л/сек., изграждане на пречиствателна станция за питейни води и нов магистрален водопровод до пречиствателна станция „Панчарево“ и свързването на обекта към водоснабдителната система на София.