Темата коментират икономистите Георги Ангелов и Григор Сарийски

„Не можем да очакваме промяна във валутния курс, още по-малко обезценяване на лева. По-скоро това, което се вижда в други страни, които имат плаващ курс, е, че има поскъпване на местната валута заради тези отрицателни лихви в Европа. Позицията на България от може би 20 години насам е, че ние запазваме валутния борд през цялото време. Това беше потвърдено днес и от Централната банка, и от министъра на финансите Владислав Горанов”, обясни икономистът Георги Ангелов в ефира на "Плюс-Минус. Коментарът след новините".

„Тренд”: Половината българи са против въвеждането на еврото

„Този дебат беше воден в края на 90-те, тъй като имаше много страни, които бяха кандидати за еврозоната. Още през 2003 година този дебат беше спечелен – Европейската централна банка обяви, че валутният борд е съвместим. Можеш да си с валутен борд вътре в чакалнята на Еврозоната. Балтийските страни го изпробваха. Те влязоха с един валутен курс, стояха с него и влязоха със същия курс в Еврозоната”, добави Ангелов.

Борисов: България е близо до влизане в Еврозоната

„Казаното не е като писаното. Това, което ни каза днес премиерът, а той със сигурност е убеден в това, което е казал, но това, което пише в закона, е малко по-различно. Централният курс ще бъде обект на договорки и всяка една страна, която е член на Европейския съюз и на валутно-курсовия механизъм, ще има правото да поиска промяната на този курс”, заяви  проф. Григор Сарийски.

Ще повлияе ли приемането на еврото върху спестяванията в лева?

Още по разговора с икономистите Георги Ангелов и Григор Сарийски гледайте във видеото.