В Китай се говори за смъртност от 10%, обясни д-р Георги Миндов

Хората по нашите географски ширини са различен генотип от азиатския и не е ясно какви биха били последиците, ако коронавирусът дойде и до България. Това мнение изрази в предаването „Плюс-Минус. Коментарът след новините” общопрактикуващият лекар д-р Георги Миндов.

„Ние сме различен генотип от азиатския. Там говорим за 10% смъртност, която е изключително висока. Не знаем, ако дойде в нашата географска ширина, какво ще е поведението на нашия генотип и имунната ни система спрямо този вирус. Възможно е да има и по-големи последствия отколкото при азиатците, възможно е и много по-леко да се кара”, коментира д-р Миндов. И допълни, че тези дни се очаква здравните власти да тестват хора, завърнали се от рисковите страни.

Българин в Ухан: В първите дни имаше трупове по улиците (ВИДЕО+СНИМКИ)

По думите му в момента медицината разполага с мощни противовирусни препарати, които да ни помагат в борбата с преодоляване на вирусите.

Д-р Миндов коментира още и темата с наредба № 18, която общопрактикуващите лекари отхвърлиха с тезата, че тя е неприложима в областта на медицината.

„Не ми е известно никъде по света да има лекар с касов апарат. Насила сме приравнени с едно предприятие, с едни производители на услуги, в случая здравни. Това е абсурдно! При спиране на апарата или интернета, спираме услугата, спираме да работим. Може да има фатални последици. Не може здравето да бъде заложник на една техника, дори най-съвършената”, коментира д-р Миндов.

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА С КОРОНАВИРУСА ЧЕТЕТЕ ТУК