Главният прокурор каза още, че не желае да се среща с олигарси, въпреки че получил обаждане от Златев

„Не може главният прокурор да бъде привикван с SMS-и от едно лице, вероятно същият Митко (секретарят на държавния глава Димитър Стоянов - бел.ред.), на който вероятно президентът Радев, вероятно казва да смачка проверката на антикорупционната комисия по отношение на съпругата му. Отговорът ми беше ясен”. Това заяви главният прокурор Иван Гешев преди заседанието на Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Гешев: Време е всеки да плати цената за това, което прави (ВИДЕО)

 

В сряда прокуратурата съобщи, че преустановява всякакви контакти с президентството, освен официалната писмена кореспонденция, до произнасяне на Конституционния съд по делото даване на задължително тълкуване на разпоредбата на чл. 103 от Конституцията на Република България. Тя се отнася до имунитета на държавния глава.

На въпрос за твърденията на бизнесмена Васил Божков, че съпругата му е арестувана, Гешев заяви, че не е запознат с подробности за разследването.

Гешев: Божков е със 7 обвинения, обявен е за издирване (ВИДЕО)

„Божков е обявен е за издирване, включително от Интерпол. Това, което се случва, е, това, което се случва, когато прокуратурата реши да ангажира наказателната отговорност на лица, които вие медиите наричате криминални авторитети или олигарси от криминалния преход. Случва се нещо обикновено. Когато ангажираме тяхната наказателна отговорност за крадене през тези 30 години, крадене от българския народ, в резултат на което той живее бедно и в мизерия - всичко е нормално. Но когато се насочим към това да дадем справедливост на българските граждани, в един момент олигарсите стават жертви. Те ли са жертвите? Защо правим реклама на едни хора, за които е ясно какви са? Как така всички станаха жертви? Как така всички богати хора се страхуват? Толкова страхливи милиардери... Как става така? Защо не се страхуват тези хора, които живеят в мизерия, в резултат на това, че някои хора не си плащат данъците. Липсват половин милиард лева", заяви Гешев. И допълни: „Колегите ще направят всичко възможно, за да си приберем г-н Божков. Ще направим всичко възможно, за да не се страхува, включително да му осигурим психологическа помощ в хода на работата“, допълни още главният прокурор.

Прокуратурата прекратява всякакви контакти с президентството

Той беше категоричен, че не се "среща с олигарси", макар че е имал покана за такъв разговор. "Получих обаждане от Златев, мисля, че беше. Но аз нямам нужда от това. Аз съм обикновен човек и се срещам с обикновени хора. И ме интересуват проблемите на хората”, каза още обвинител номер 1. Той не уточни за кой Златев говори, но вероятно има предвид бизнесмена Валентин Златев.

Гешев: Няма да се толерира това да се бият полицаи