Има притеснения, че търговското отношение между Канада и ЕС ще увреди суверенитета ни

Парламентът одобри ратифицирането на СЕТА - търговското споразумение между Канада и Европейския съюз, което накара президента още преди години да сезира Конституционния съд. Аргументът - СЕТА уврежда националния суверенитет, като прехвърля прекалени правомощия на корпорациите.

В основите си СЕТА е споразумение за свободна търговия между Канада и Европейския съюз. То ще премахне митническите тарифи върху повечето стоки и услуги. Като също така предвижда взаимно признаване на сертифицирането на широка гама от продукти.

Европейските доставчици на услуги в бранша на морското корабоплаване, телекомуникациите, машиностроенето, околната среда и счетоводството ще получат достъп до канадския пазар. В по-голямата си част споразумението вече се прилага временно от 2017 г., освен разпоредбите, свързани със защита на инвестициите, уреждането на спорове между инвеститор и държава.

ДАДОХА ЗЕЛЕНА СВЕТЛИНА НА СЕТА: Какво означава това за икономиката ни?

Все още не се прилагат и разпоредбите по отношение на защитата на интелектуалната собственост, заетостта и опазването на околната среда. Защо тогава има притеснения, че СЕТА ще увреди суверенитета ни?

Управляващите се разцепиха при ратификацията на СЕТА. "За" гласуваха депутатите от ГЕРБ и ДПС, докато малкият коалиционен партньор "Обединени патриоти" бе "против", както и депутатите от БСП и Атака. От "Воля" се въздържаха.

„Ние многократно сме изразявали своите опасения, защото националния интерес на България не е защитен по никакъв начин”, заяви от парламентарната трибуна депутатът от БСП Филип Попов.

Според текста България се задължава да отвори пазара си за чужди компании.

Парламентът реши: България ще влезе в еврозоната само с фиксиран курс

„Днес не е добър ден за българската демокрация. Днес създадохме поредната заплаха за България, за българския бизнес, за българските трудови хора, в името само на една малка група, която в повечето пъти се нарича олигархия”, смята Искрен Веселинов от „Обединени патриоти.

Противниците на споразумението се опасяват, че то ще даде възможност на големи компании да предявяват претенции към държавата.

„Не искаме нашите закони да бъдат съгласувани с чиновници и с корпоративни адвокати, каквото предвижда СЕТА”, обясни Ваня Григорова от КТ „Подкрепа”

Според вносителите СЕТА ще подпомогне увеличаването на ролята на България в глобален план и ще се създават икономически възможности с минимален риск за националните интереси.

„Вече две години действа СЕТА някой вижда ли  инвестиции. Няма и да има такива. Канада е една от държавите, с която имаме най-нисък стокооборот. Колкото и да искат, каквото и да направят, те не могат да сближат двата континента”, смята Григорова.

В момента предложението е ратифицирано от 14 държави в Европа, а у нас предстои второ четене.