Премиерът се срещна с министъра на външните работи на Турция

Стабилното и устойчиво развитие на двустранните отношения с Турция е важна част от българската външна политика, заяви премиерът Бойко Борисов по време на срещата си с министъра на външните работи на Република Турция Мевлют Чавушоглу. По време на разговора им в Министерския съвет премиерът Борисов отбеляза интензивния двустранен политически диалог, който българската и турската страна водят, съблюдавайки принципите на добросъседство и взаимно уважение. Според българския министър-председател настоящата му среща с Чавушоглу, предхождана от разговора им в Давос, както и срещата му с турския президент Реджеп Тайип Ердоган при откриването на „Турски поток“ в Истанбул са добра възможност да бъде затвърдена положителната атмосфера в отношенията между двете страни.

Премиерът Бойко Борисов посочи, че Турция е наша непосредствена съседка, съюзник в НАТО и важен партньор на ЕС за справяне с редица предизвикателства като миграционния натиск върху Европа, борбата срещу тероризма, енергийните доставки и енергийната сигурност, инфраструктурата, селското стопанство, търговията и икономиката. „Високо ценим ангажимента на Турция в прилагането на Съвместната декларация между ЕС и Турция за миграцията от 2016 г., както и отличното двустранно сътрудничество в тази област, което осигури нулев натиск върху общата ни граница“, заяви министър-председателят Борисов. Българският премиер отбеляза сериозната тежест, която Турция носи, предоставяйки убежище на голям брой сирийски бежанци на своя територия.

Борисов: Италия е важен партньор за България в ЕС и съюзник в НАТО

Премиерът Борисов изтъкна целенасочената работа на българското правителство за диверсификация в енергийната сфера. Министър-председателят акцентира върху сътрудничеството между България и Турция във връзка с развитието на междусистемната свързаност на газопреносните мрежи на двете страни, което ще допринесе за диверсификацията на маршрутите за доставка на природен газ. Българският министър-председател обърна внимание и на дейностите на българската държава по реализацията на проекта за разширение на газопреносната инфраструктура от българо-турската до българо-сръбската граница. Премиерът Борисов изтъкна още, че Турция е една от държавите, през които преминава „Южният газов коридор“, а България също е неразделна част от развитието на този коридор с проекта си за интерконектор с Гърция.

В рамките на разговора на премиера Бойко Борисов с турския външен министър беше поставен фокус и върху наличието на значителен потенциал за по-нататъшно развитие на търговските и икономическите отношения между България и Турция. Борисов обърна внимание на нарастващия стокообмен, който за периода януари – септември 2019 г. се е увеличил с 10.7% на годишна база и достига 3 017 млн. евро. Туризмът беше посочен като друго поле за сътрудничество между двете страни с големи възможности за развитие.

България за нас не е просто съсед, тя е съюзник, приятелска държава, заяви министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу след срещата си с министъра на външните работи Екатерина Захариева.

В нашия регион има изпитания и трудности и, когато работим заедно, ще ги преодолеем, коментира Чавушоглу и даде като пример борбата с незаконната миграция. Нашата решителност ще продължи, не само в борбата с изпитанията, но и в области, които са в полза на нашите народи, каза той. Министър Чавушоглу отбеляза, че двустранната търговия расте, но има още потенциал. Той посочи, че турски фирми работят в България и правят инвестиции.

Видео: БГНЕС

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева отбеляза, че Турция е наш съюзник в НАТО, съсед, един от най-важните икономически партньори на България, важен партньор с борбата с незаконната миграция, тероризма и радикализацията. Радвам се, че набелязахме и много конкретни стъпки как да продължим да развиваме това партньорство, отбеляза тя. Разбрахме се възможно най-скоро да организираме междуправителствено заседание, като нашите експерти и комисии се съберат да подготвят това заседание, отбеляза тя.

Захариева посочи, че стокообменът между двете страни е над 4 милиарда евро, но има още голям потенциал. Тя допълни, че Турция е важен партньор в областта на енергетиката и е важна за диверсификацията на източниците на газ. Захариева отбеляза и ръста в туризма.

Република Турция е наш важен съюзник и партньор и, преди всичко, важен и добър съсед, каза президентът Румен Радев в началото на срещата си с турския външен министър Мевлют Чавушоглу, който е на посещение в България.

Затова, по думите на държавния глава, стабилността и продуктивността на двустранните отношения е от важно значение и приоритет във външната ни политика. В тази политика имаме много ясни принципи - добросъседство, взаимно уважение, ненамеса във вътрешните работи, отбеляза президентът Радев. Той открои продуктивното сътрудничество в областта на миграцията, борбата с тероризма, контрабандата. Резултатите от съвместните ни действия са от огромно значение за сигурността и стабилността в цяла Европа, добави Радев. Президентът благодари за усилията на турската страна за спазване на съвместното изявление между ЕС и Турция от 2016 г. за борба с нелегалната миграция.

От не по-малко значение е и сътрудничеството ни в областта на енергетиката, където се предоставят нови възможности за диверсификация на доставките на енергийни ресурси за цяла Европа, посочи президентът Румен Радев. Той изрази и удовлетворение от увеличаването на двустранното икономическо, инвестиционно и търговско сътрудничество. Убеден съм, че визитата ви ще даде допълнителен импулс за развитието на двустранните ни отношения в тази позитивна посока, каза още президентът Румен Радев.

Министър Мевлют Чавушоглу отбеляза, че България и Турция са не просто съседни страни, а приятелски държави, които са партньори и имат добро сътрудничество във всички области. С това посещение още веднъж декларираме нашата воля двустранните отношения във всяка област да отидат още по-далеч, посочи той. Убедени сме, че бихме могли да направим повече в областта на инвестициите, търговията, транспорта, допълни турският външен министър.

По отношение на енергетиката България и Турция са страни, които са енергийни хъбове в региона, а нашата обща борба с нелегалната миграция е пример и ние заедно даваме своя принос за стабилността на Балканите, каза Чавушоглу, като отбеляза, че този принос не е значим само от гледна точка на Балканите и Югоизточна Европа, а и на цяла Европа.