Те са изявили желание за извеждането от града

Тримата българи от Ухан ще отпътуват утре от Китай, потвърди вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в отговор на журналистически въпрос днес.

Трима български граждани, които живеят в Ухан, са изявили желание за извеждането от града. Двама са в списъка на пътниците в самолета, който излита от Франция, което е европейска мисия, обясни Захариева. В самолет, изпращан от Германия, ще лети българка, която е с двойно гражданство. Утре самолетите ще излетят от Ухан.

Захариева: Трима от българите в Ухан искат да напуснат Китай, четвъртият - не

Предприели сме всички мерки с Министерството на здравеопазването, за да бъде осигурен карантинен период, когато се приберат в България, обясни Захариева. Тримата българи в момента са в добро здравословно състояние.

Цялата координация по пристигане на българските граждани се осъществява от МВнР.
В самолета, който ще отлети до мястото, където ще кацнат във Франция и в Германия, ще има медицински екипи, които ще придружат българските граждани до България, а след като пристигнат са осигурени всички необходими условия за тяхното приемане и наблюдение във Военномедицинска академия /ВМА/, информира здравният министър.

Той уточни, че българското правителство ще изпрати специален транспорт да прибере тримата българи. Ананиев съобщи още, че тестовете за коронавируса са налице и те ще бъдат използвани по предназначение.

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА С КОРОНАВИРУСА ЧЕТЕТЕ ТУК