Медиците са категорични, че причината за смъртта му е зараза от морбили

5-годишно момче с тежко заболяване почина в болница, след като се лекувало в две други здравни заведения. Лекарите са категорични, че до смъртта на детето се е стигнало, защото се е заразило с морбили.

Павел е бил с тежко автоимунно заболяване малко след като навършил една година. засегнало е и белите му дробове. Затова семейството често престоява в болница. Последно преди да почина в София семейството било през декември миналата година. „Почна да прави обриви, вдигаше температура, що годе го закрепиха, горе-долу. И вече на 9 януари тази година аз постъпих с него в Шумен пак, направихме снимка на белия дроб и нещата казаха, че не са добре”, обясни Юлиан Йорданов, баща на починалото дете. 

Новородено бебе почина в болницата във Видин

Така семейството отново се връща в София - в детската болница, където детето се лекува от четири години.Защото редовно трябва да му се вливат лекарства.   „Пуснаха изследвания, направиха, струваха, нали докъдето можаха направиха, обаче на следващия ден вдига температура над 40 градуса, с обриви", каза Стоянка Йорданова, майка на Павел.

Лекарите открили, че детето се е заразило с морбили. „Риск се крие именно от провежданото лечение, което лекува болестта, но организмът става по-податлив към инфекции, които могат да протекат по-тежко и по-фатално при такива деца.При такива деца би могло да се очаква всичко от тези неща”, обясни проф. Стефан Стефанов от СБАЛ по детски болести „Проф. д-р Иван Митев“.

Близките на дете, прегазено на тротоар, търсят възмездие (ВИДЕО)

Заради заразната болест детето било преместено в Инфекциозна болница. Но бързо се влошило. майката е убедена, че детето не е получавало кислород.

„Това дете се разболя и умря от морбили заради това, че не е ваксинирано. Една от причините да не бъда ваксинирано, е това, че то е било непрекъснато на лечение с глюкокортикостероиди, при които няма как да се направи ваксината. То е получавало през цялото време кислород, но това не е достатъчно, за да бъде излекувано. Просто детето си има хронична белодробна фиброза”, обясни доц. д-р Атанас Мангъров, началник на Първо Детско отделение към СБАЛИПБ “Проф. Ив. Киров”.

Инцидент или лекарска небрежност причини смъртта на 3-годишното дете в София?

В последните часове от живота си детето било преместено в „Пирогов”, но там починало. „Вече нямаше смисъл. Тръгна вече, умираше детето, отпусна се, няма въздух, няма нищо”, обясни Йорданова. А доц. Мангъров отговори, че в Детската болница е направено това, което е в границите на лекарите в нея. По случая върви следствие. И двамата родители са безработни. първо искат да приберат тялото на детето си, а за в бъдеще казват, че ще търсят справедливост.