План на правителството показвал пълна промяна на правилата

Великобритания въвежда пълни митнически проверки на стоки от Европейския съюз. Това става ясно от план за действие на правителството на Борис Джонсън, с който разполагат британски медии.

„Темата на NOVA”: Ще поиска ли Шотландия независимост? (ВИДЕО)

Според тяхната информация, фирмите които правят бизнес през границата ще бъдат известени за промяната на 10 февруари. Предвиждат се физически проверки на камионите с домати, сирене, месо и всякакви други стоки.

Пълната митническа инспекция би забавила значително движението на стоки през границата. Според анализи в британската преса, така Борис Джонсън иска да изпрати послание на европейците, че ще бъде безкомпромисен на предстоящите преговори за правилата за търговия.

Какво променя Brexit и какво не?

"Британските потребители ще имат сериозно влияние за всяко подобно решение. Те харесват испански портокали и тази стока минава оттук. Европейските потребители харесват шотландска сьомга и тя също минава оттук. Доставчиците и потребителите са свикнали на доставки в рамките на един ден. Това е практиката от години и тези очаквания и изисквания няма да се променят лесно”, казва Дъг Банистър, служител на пристанището в Доувър.