Атанас Стефанов коментира възможните причини за снемането на доверието от правителството от страна на президента

„Президентът преди всичко разполага с комуникационна власт. Най-силното му оръжие е реториката, с която разполага. Приема се, че това, което президентът казва, се ползва с известна тежест. Можем да кажем, че употреби едно от оръжията си от тежката артилерия. Това изгаря институционалните мостове. Не би следвало да очакваме каквото и да е положителна и конструктивна комуникация. Не можем да кажем, че имаше мост между президентството и министерски съвет. За това и реакцията на Борисов беше такава. Още от началото на мандата си, Румен Радев е опозиционно настроен. Реториката му отхвърля чисто опозиционно тази на БСП. Това смята политологът Атанас Стефанов за новия спор между премиер и президент.

Във вторник президентът Румен Радев сне доверието си от правителството. А отговорът на премиера Бойко Борисов не закъсня.

Президентът: Снемам доверието си от правителството (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Дали в опит да се позиционира като новият антиелитарно говорещ играч, много често Радев по-скоро беше опозиционно настроен към това управление. Сега в много краен вариант той официализира позицията си”, заяви Стефанов.

„Не е случаен фактът защо сега избира да снеме доверието си. Той три години действително не окуражава с голяма легитимност управляващото мнозинство. От една страна не можем да изключваме позицията, в която беше поставен Радев с изнесеното от прокуратурата. Второ, в част от изказването се прокрадва лек нюанс за потъпкване на граждански свободи. Нюанс, който досега не беше поставен в подобен род обръщения. Борисов не случайно спомена същото. Не бива да го изключваме като част от причините защо точно сега идва това обръщение”, категоричен е политологът.

Борисов за изявлението на Радев: Това е пряка намеса в независимостта на властите (ВИДЕО)

„Президентът преди седмица изпадна в отбранителна позиция. Когато влезеш в обяснителен режим, ти ставаш повече част от статуквото и това, струва ми се, че не е комфортната позиция за Радев. Той нон-стоп се поставяше като антистатукво и антиелит”, обясни Стефанов.

Според него причината за снемането на доверието в този момент е заради новия контекст, в който се намира политическото пространство.

Още от разговора с Атанас Стефанов гледайте във видеото.