Обилният снеговалеж остави без ток няколко населени места

Зимна обстановка в цялата страна. Изцяло затвориха за движение проходите Петрохан, Върбишки, Златишки, Шипка, Троян-Кърнаре и Прохода на Републиката. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Два инцидента при Петрохан допълнително усложниха пътната обстановка в района. По непотвърдена информация от южната страна на прохода има преобърнал се трактор, а от северната - завъртял се бус. 

 

Магистрала „Струма” е затворена в посока София за камиони над 12 т.

Всички пристанища в Бургас и Варна също са затворени за маневри.

Обилен снеговалеж остави без ток и няколко села в страната. Жълт код за силни снеговалежи и вятър е в сила за 12 области на страната.

Автобус излезе от пътя край Мъглиж в сряда. Пътят тази сутрин е опесъчен.

Ситуацията в град Шипка е толкова усложнена, че кметът призова хората да не тръгват на работа. Над 20 автомобила са закъсали в преспите от снощи. На помощ е повикана армията. Има населени места без електричество.

Затруднено е придвижването по пътя Варна-Добрич. Няма затворени пътища, но по високите части те са хлъзгави. Заради силния вятър има счупени клони на дървета.

Затворени пътища има и в Русенско. Снежната покривка е повече от 20 см.

Десетки тежкотоварни камиони закъсваха от сряда по пътищата. За превозни средства над 12 тона е затворен Котленският проход, както и АМ "Хемус" и в двете посоки. Малко преди 12 часа движението в посока Варна беше пуснато.

Снимка: Мартин Георгиев

Снегорин се обърна в канавка на входа на Велико Търново. Автобус с румънски туристи пък закъса в Прохода на Републиката и изкара нощта в преспите. Наложи се пожарникари и екипи на БЧК да снабдяват бедстващите с провизии.

Автобус с 36 деца и 10 възрастни закъса край Пампорово

Усложнена е ситуацията в Старозагорска област. 20 сигнала за бедстващи хора са подадени на тел. 112. Няколко населени места са без ток. От областната управа са поискали помощ от армията. Без ток от близо денонощие са и населени места от общините Рила и Кочериново.

Затворен е и пътят Мъглиж - Гурково, както и подбалканския път София -Бургас в района на село Дунавци. Движението е забранено и в участъка град Крън - град Шипка. За движение е затворен и пътят Шейново - Казанлък, където има снежни преспи. 

Работата на пътноподдържащите фирми е затруднена заради силния вятър.

Силен снеговалеж затрудни придвижването в страната

Влак за София е закъсал между Тулово и Черганово заради спиране на тока. Локомотивът престоял четири часа на релсите, след което напрежението беше възстановено.

Хаинбоаз. Видео: Моята новина

Снегът създаде проблеми и на пътуващите в Североизточна България. Критична беше обстановката на пътя Варна - Добрич в ранните часове на първия снежен ден. В района имаше бурен вятър, заледявания и влошена видимост. Нищо обаче не спря шофьорите да използват най-рисковото трасе между двете области. 

Снежна виелица затвори пътища и в Русенско. В Разградска област е обявено бедствено положение. Навсякъде по пътищата в двете области полицейски патрули предупреждаваха хората да не пътуват, ако не е наложително.

Граничният пункт с Дунав мост остана отворен. Пропускат се и коли, и камиони, защото в Румъния се пътува без ограничения. Образува се обаче голяма опашка от камиони на границата от румънска страна заради забраната за движение на тирове у нас.

Пътнически микробус е самокатастрофирал край ловешкото село Гулец. В него е имало 7 жени, които са пострадали, но за щастие по-леко. Една жена е със счупен прешлен. Бусът се е преобърнал в канавката, тъй като водачът е загубил управление. Движението по пътя София – Варна се осъществява в едната лента.

Повече от десет часа Прохода на Републиката остана затворен. Северна и Южна България бяха с прекъснати пътни връзки. 36 часа снеговалеж парализира важни пътища в цялата страна. Проходът на Републиката остана затворен повече от 10 часа. Румънски туристи бедстваха по средата му, заради повреда в автобуса им.

Екипи на БЧК предложиха помощ, но туристите отказаха. Изчакаха друг автобус, който по-късно ги прибра. В опита си да разчисти входа на Хаинбоаз снегорин се обърна в канавка на пътя. В Северозапада десетки шофьори на тежкотоварни автомобили останаха блокирани на пътя с часове заради проблеми с АМ „Хемус”.

Снежна виелица затвори пътища и в Русенско. Изцяло блокиран беше участъка от Русе за Разград, Варна и в посока Силистра. В Разградска област бе обявено бедствено положение. “Разград и Търговище са най-тежките ситуации. Успяваме да пробием лекотоварното движение. То е на линия. До няколко часа ще започнем да пропускаме и тежкотоварното движение. До няколко часа ще се справим”, каза Даниел Иваничков от дирекция „Поддържане на пътната инфраструктура”.

Забрана за движение на камиони беше въведена и на АМ „Струма” в района на Дупница. Ограничението бе за тирове над 12 тона само в посока София. Проблем с електричеството пък остави тунелите от АМ „Струма” край Кочериново без осветление. Тирове се спираха и при началото на АМ "Хемус". Тежкотоварен камион препречи пътя при Витиня, тъй като не е оборудван за зимни условия. Подобна бе и ситуацията на Петрохан.

Репортери: Николай Василковски; Георги Манев; Искра Урумова; Мартин Георгиев, Биляна Борисова; Наталия Йорданова

 

“Сутринта, заради рискова маневра на водач, ограничихме движението на прохода и до изтеглянето все още не може да пробием снега.  Сега, натам пътува роторен снегорин”, каза още Иваничков.

В края на деня голяма част от важните блокирани пътища бяха почистени и отворени за движение.