При спецакция на ГКПП "Калотина" бяха задържани над 30 служители

Специализираният наказателен съд остави в ареста с най-тежката мярка за неотклонение "Задържане под стража" и седмината обвиняеми. Сред тях и шефът на митническия пункт Райчо Соколов. 

ВИЖТЕ СНИМКИ ТУК

Другите арестувани вече са на свобода срещу подписка или парична гаранция. Обвинението срещу тях е за системен рекет и събиране на рушвети.

ТАКСА "ПОЧЕРПКА": От 800 до 1 300 евро на смяна са събирали на „Калотина” (ВИДЕО+СНИМКИ)

Четирима от тях са с мярка за неотклонение „Подписка”, останалите са пуснати под парична гаранция от 5 000  лв.

В залата се чу мнение на прокуратурата, че седмината задържани могат да извършат други престъпления, да променят самоличността си и да се укрият. Всеки от тях в последната си дума заяви, че никога не е извършвал престъпления, дори се проляха и сълзи.

 

 

адържаха шефа на митническия пункт на "Калотина" и над 30 митничари и граничари (ВИДЕО)

Прокурорът Калин Стоилов заяви, че на 20 от общо 30 от задържаните е повдигнато обвинение.

"Обвиняемите са 20 души. По отношение на 7-те задържани, сред които е и ръководителят на митническия пункт и престъпната група, е внесено искане за задържането им под стража. Останалите са обвинени за участие в групата. По отношение на останалите 13 са наложени различни мерки за неотклонение - гаранции и подписка", обясни той и добави, че 9 лица са пуснати под гаранция от по 5000 лв. на човек, а четирима са с подписка.

Попитан защо са наложени по-сериозни мерки, Стоилов посочи, че това се налага, защото имат по-голям принос към престъпната дейност.

"Те са на по-високо ниво в йерархията на организираната престъпна група и имат по-голямо отношение към извършените вторични престъпления", уточни прокурорът мотивите за искането на Специализираната прокуратура.

 

Видео: БГНЕС

Стоилов обясни, че обоснованото предположение срещу тях се базира на свидетелски показания, писмени материали и иззети веществени доказателства. По делото са събрани 21 тома доказателства. 

 

 

 

Корупционната схема коментира в "Неделята на NOVA" началникът на "Вътрешна сигурност" в МВР старши комисар Стефан Банков.„Формално са се създавали всякакви пречки - „Спрял си наляво“, „Спрял си надясно“ , „Няма ли да платиш“, „Няма ли да почерпиш“, „Дай за кебапче комшу“, „Дай за кафе“ , което унижава българската държава. Всеки един опит да бъде пропуснато нещо по-голямо е преустановен. Последната една година нямаме данни да са успели митничарите да пропуснат нещо“, коментира Банков.

Решението на съда не е окончателно и подлежи на обжалване.