Той ще се консултира с българското правителство за Западните Балкани

Заместник-помощник държавният секретар на САЩ Матю Палмър пристигна в София в неделя.

САЩ подкрепя Северна Македония и нейния европейски път

Той е у нас, за да се консултира с българското правителство за Западните Балкани като продължение на успешния стратегически диалог на високо ниво, който започнахме миналия месец.

В понеделник Палмър се срещна с министър-председателят Бойко Борисов.

„България и САЩ са съюзници и стратегически партньори. Сътрудничеството ни е изключително широко с тенденция да продължава да се задълбочава не само на двустранна основа, но и в рамките на НАТО и на ЕС-САЩ“, заяви премиерът.

В хода на разговора бяха изтъкнати резултатите от срещата на българския премиер с американския президент Доналд Тръмп в Белия дом през ноември 2019 г. Бе отбелязана също ключовата роля на приетата тогава Рамка за стратегическо партньорство, издигнала двустранните отношения на качествено ново равнище, потвърждение за което бе провеждането на Стратегическия диалог България-САЩ през януари в София.

По време на срещата премиерът Бойко Борисов посочи, че сигурността и отбраната са сред основните измерения на диалога между двете страни. „Нашите въоръжени сили участват в редица съвместни учения, включително в рамките на НАТО. А придобиването на изтребителите F-16 Block 70 е съществена стъпка напред в модернизирането на българските Военновъздушни сили, както и допълнително укрепва връзката между двете страни“, каза още премиерът Борисов пред заместник помощник държавния секретар на САЩ.

Американска подкрепа за договора за името на Македония

Друг акцент на срещата бе допълнителното насърчаване на икономическия обмен между България и Съединените американски щати. Бе посочена устойчивата тенденцията за растеж, която показват данните от търговския стокооборот. Той е нараснал с 3,7% за периода януари - септември 2019 г. в сравнение със същия период на 2018 г. „От значение за нас е и привличането на преки американски инвестиции във водещи сектори на българската икономика“, добави министър-председателят Бойко Борисов. По думите му включването на България в Програмата на САЩ за безвизово пътуване безспорно би довело до откриване на допълнителни пътища за икономическо сътрудничество и на още по-активно засилване на контактите между хората.

По време на срещата бе високо оценено енергийното партньорство със САЩ, което има потенциала да допринесе за енергийната сигурност на България и за диверсификация на източниците и маршрутите за доставка, включително чрез вноса на втечнен природен газ на конкурентни цени.

Премиерът Бойко Борисов и заместник помощник държавният секретар на САЩ Матю Палмър обсъдиха също европейската и евроатлантическата интеграция на Западните Балкани. „Надеждната перспектива за присъединяването им към ЕС и НАТО остава ключов двигател за положителна трансформация в региона“, посочи министър-председателят Бойко Борисов. Той добави, че интеграцията на Западните Балкани следва да продължи да е основана на собствените им заслуги в изпълнението на критериите при върховенството на закона, борбата с корупцията, свободата на медиите и правата на малцинствата.

„НАТО и ЕС трябва да си сътрудничат тясно, за да се постигнат по-добро взаимодействие в комуникацията си със страните от региона“, подчерта още премиерът Бойко Борисов.

 

Видео: Министерски съвет

Матю Палмър е специален представител на САЩ за Западните Балкани. 

Първият заместник помощник секретар в Министерството на финансите на САЩ Пол Ахърн също е на посещение в София. Той ще бъде в страната до 11-ти февруари.

Ахърн ще се срещне с представители на българското правителство. Разговорите ще се фокусират до голяма степен върху сътрудничеството в областта на борбата с прането на пари и финансирането на тероризма.

Европейският съюз трябва да покаже по-голяма ангажираност в страните от Западните Балкани, за да стимулира тяхната евро-атлантическа интеграция. В това послание бяха единодушни вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и Матю Палмър, заместник помощник държавен секретар за Европа и Евразия и специален представител на Държавния департамент за Западните Балкани.

Министър Захариева прие Матю Палмър в МВнР в рамките на посещението му у нас, което се състои месец след първия проведен Стратегически диалог между България и САЩ на 8 януари в София. „Гражданите в страните от Западните Балкани трябва да почувстват какво Европа прави лично за всеки от един от тях“, заяви Екатерина Захариева. Тя подчерта, че българската външна политика е изключително фокусирана върху евро-атлантическата интеграция на Западните Балкани, не само защото 6-те страни са непосредствени съседи на България, но и защото е важна за просперитета и сигурността на целия Европейски съюз.

Екатерина Захариева и Матю Палмър изразиха разочарование от липсата на решение на Европейския съвет за начало на преговори за членство в ЕС на Република Северна Македония и Република Албания. Двамата бяха на едно мнение, че такова решение е необходимо, колкото се може по-бързо в рамките на Хърватското председателство на Съвета на ЕС, защото това е от значение за доверието и популярността, които ЕС и евро-атлантическите ценности имат не само в тези две страни, но в целия регион на Западните Балкани.

Външният ни министър и заместник-помощник държавният секретар обсъдиха напредъка и подчертаха необходимостта от реализиране на реформите в страните от Западните Балкани, включително в прилагането на политиките на добросъседство.

Матю Палмър подчерта приноса на България и примера, който страната ни даде със сключването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с Република Северна Македония. „С този договор вие зададохте тона между Скопие и Атина за сключването на Договора от Преспа“, отбеляза специалният представител на Държавния департамент за Западните Балкани.

Двамата събеседници отбелязаха необходимостта и от по-голяма ангажираност на евро-атлантическите партньори по отношение на диалога  между Сърбия и Косово, който е блокиран, както и по отношение на реформите в Босна и Херцоговина. В този контекст министър Захариева подчерта значението на проектите, които България финансира в страните от Западните Балкани по линия на официалната помощ на развитие, за развитието на образованието, здравеопазването, за подпомагане на младежта в тези страни.