За акцията ще бъдат използвани така наречените газанализатори

Започват проверки по улиците в София за замърсяващи коли и камиони. Още преди две години властите обещаха, че такива превозни средства ще бъдат спирани от движение. За акцията ще бъдат използвани така наречените газанализатори, които КАТ получи като подарък от Столичната община. Те са стрували около 70 000 лева. Заявката беше пет от тях да са в контролните канали на КАТ, а други два да проверяват колите по улиците на града.

Все повече българи купуват нови коли

Измерванията за вредители при бензиновите автомобили са по-строги. Там се мери и качеството на изгорелите газове, казват от пункта за годишни технически прегледи. Ако автомобилът не отговаря на нормите, се прави диагностика.

„Вижда се къде е извън нормите, най-често това са запалителни свещи или дюзи и по-рядко запушени катализатори”, каза Иван Михайлов, представител на пункт за ГТП.

Колко замърсяваме въздуха с автомобила си?

Вече две години от „Пътна полиция” разполагат с уреди, за да проверяват превозните средства както по улиците, така и в контролните канали. В рамките на деня не получихме информация колко са проверени и дали са заловени нарушители. За момента не е ясно и дали има спрени от движение автомобили или отказ да бъдат регистрирани.

АКЦИЯ НА ПЪТЯ: Засилени проверки на автобуси и камиони в цяла Европа

От инспектората обясниха, че проверките ще бъдат безсрочни. Смята се, че когато говорим за мръсен въздух 60% от замърсяването идва от трафика, а 40% от битовото отопление. 

Опасно мръсен въздух в 10 града