От мръсен въздух умират 4,5 милиона души на година по света

Глобалната цена на замърсяването на въздуха, причинено от изкопаемите горива, е 8 млрд. долара дневно или близо 3,3% от световната икономика. Това се посочва в доклад на Центъра за изследване на енергията и чистия въздух и "Грийнпийс Югоизточна Азия", цитирано от БТА.

Изследването е първото, което прави оценка на глобалната цена на замърсяването на въздуха, причинено от изгаряне на петрол, газ и въглища. Континентален Китай, САЩ и Индия понасят най-големите щети - съответно 900 млрд. долара, 600 млрд. долара и 150 млрд. долара. Цената за Германия е 140 млрд. долара, за Япония - 130 млрд. долара, за Русия - 68 млрд. долара и за Великобритания - 66 млрд. долара.

Опасно мръсен въздух в 10 града

Частиците, изхвърлени при употребата на изкопаеми горива, водят до 4,5 милиона случая на преждевременна смърт годишно по света, включително 1,8 милиона случая в Китай и 1 милион в Индия. Новите стойности съвпадат с оценките на Световната здравна организация за 4,2 милиона смъртни случая годишно, свързани със замърсяването на приземния атмосферен слой - най-вече от сърдечни заболявания, инсулт, рак на белите дробове и тежки респираторни инфекции при деца. Да живееш в индийския град Делхи е като да пушиш по 10 цигари дневно, установиха предишни проучвания.

Колко замърсяваме въздуха с автомобила си?

За 2018 г. глобалната цена е била 2,9 трлн. долара, сочи докладът. Това обаче е проблем, който знаем как да разрешим - чрез преминаване към енергия от възобновяеми източници, постепенен отказ от колите на бензин и дизел и развитие на обществения транспорт, посочва Мин-у Сон, активист за чист въздух от "Грийнпийс Югоизточна Азия".

Всяка година световната икономика поема удар на стойност 350 млрд. долара заради азотния диоксид (страничен продукт от изгарянето на изкопаеми горива от коли и електроцентрали) и за още 380 млрд. долара заради озона според средни оценки.