Засечени са нарушения при ползването на водите от три язовира

Нарушения при ползването на водите от три язовира са засекли от "Басейнова дирекция" през последния месец.

Въпреки продължаващия тежък режим и ограничението водата да се използва само за питейни и битови нужди, общо над 700 кубични метра са изтекли от язовир „Студена” към „Стомана Индъстри” и „Топлофикация – Перник”. От „Стомана” обаче отричат това.

Язовир „Дяково” е пълен на едва около 35%. От "Басейнова дирекция" са връчили акт за нарушение на ТЕЦ "Бобов дол”, защото е използвал повече вода от разрешеното. Нарушения са установени и за фирмите „Аква Пауър Груп”, „Делектра” и „Автомагистрали- Хемус”. Открити са и 29 нерегламентирани отклонения към  къщи, ветеринарна клиника, тенис кортове и пунктове за вторични суровини. Ще бъде санкциониран и малък ВЕЦ на язовир „Пчелина”.

На фона на това в екоминистерството заработи координационен център. Той следи процесите около водните ресурси, отпадъците и качеството на въздуха.

Язовир „Асеновец” е пълен на едва около 30% от обема си. Той доставя питейна вода на Сливен. Така хората в града се надяват и при тях да не се стигне до криза като тази в Перник. Засега от ВиК-дружеството уверяват, че до водна криза няма да има.

На фона на това в Министерството на околната среда и водите казват, че вече имат по-координиран начин за следене на състоянието на водните ресурси в страната - както за питейни нужди, така и за поливане на земеделски площи.

„Анализира се ежедневно притокът и оттокът на значимите комплекси язовири и най-вече на тези, които са под 50% пълняемост”, посочи зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков.

С 50 см се е покачило нивото на язовир "Студена"

За да се знае от възможно най-рано за проблеми като този с язовир „Студена”, трябвало обаче да има и национална система за управление на водите в реално време.

Междувременно се чакат и резултати от проверка на язовирите, които се ползват за питейно-битови нужди. Трябва да стане ясно дали имат сертифицирани измервателни устройства, за да не се допуска манипулиране на данни, заяви Илияна Тодорова от дирекция „Управление на водите” в МОСВ.

„Стомана Индъстри" и „Топлофикация-Перник“ ползвали вода от язовир "Студена" въпреки забраната

Наблюдава се и горенето на отпадъци. През инсталирани камери в три циментови завода, които могат да го правят. Наблюдават се и границите за внос на боклук.

„При съмнение за вида на товара може да се изиска становище дали той да бъде допуснат на територията на страната”, каза Георги Балев от Дирекция „Управление на отпадъците и опазване на почвите”.

Гешев: ТЕЦ „Бобов дол“ незаконно гори боклук (ВИДЕО)

През следващите дни се очаква още около 100 контейнера с отпадъци от Варна и Бургас да бъдат върнати обратно в Италия.