Самоков, Пазарджик и Врачанско бяха под полицейска обсада

Полицията проведе масирани операции срещу битовата престъпност на много места в страната.

Самоков осъмна под полицейска блокада. Проверяваха се автомобилите и хората от криминалния контингент.

Полицейските акции срещу битовата престъпност се проведоха на три места в страната – врачанското село Търнак, Пазарджик и Самоков. През целия ден полицейското присъствие там остана засилено.

Ромската махала на Самоков се събуди под обсада. Рано сутринта там влязоха полиция и жандармерия. Обискираха се адреси, на които живеят лица с криминални регистрации.

„Продължаваме, докато накрая на годината резултатът и статистиката за битовата престъпност не станат различни. Това е постижимо. Миналата година в сегмента "телефонни измами" за 9 месеца има намаление с 53%. Което е потресаващ резултат. Дали ще стигнем до 53% за битовата престъпност като статистика, предстои да видим”, посочи главният прокурор Иван Гешев.

 

 

Засилено остана полицейското присъствие в Самоков през целия ден, особено около ромската махала в града. Проверяваха се и повечето автомобили, които влизат или излизат оттам. Резултатът - 20 задържани.

ПО ВРЕМЕ НА СПЕЦАКЦИЯ В ТЪРНАК: Намериха обявен за общодържавно издирване

В същото време акция се провеждаше и във врачанското село Търнак. Преди дни там бяха подпалени четири къщи за една нощ. Днес е арестуван един, обявен за общодържавно издирване. Хората се надяват полицейското присъствие да стресне престъпниците.

„Проверяват наред и това е добре. Очакваме вече да няма такива неща”, каза Андриян Михайлов.

Гешев: Борбата с битовата престъпност вече е приоритет на държавата

Междувременно - пореден обир на пенсионер и в монтанското село Охрид. Възрастен мъж е останал без пенсията си, след като през нощта е бил нападнат в дома си от крадец.

„Като отворих вратата, аз се опитах да я затворя и той започна да ме бие. Бръкна в десния ми джоб и взе парите“, разказа Никола Стефанов.

Главният прокурор: Всеки ден ще има акции някъде в страната

„На на човек, като му приберат всичко от двора, животните, това което е в мазето му, за него това е животът му”, добави главният прокурор.

Тази седмица в Белозем бяха задържани над 40 души. Поводът беше именно грабеж над възрастна жена.

Борбата с битовата престъпност продължава. Това е един от приоритетите на МВР и главния прокурор.