"В Европа миграцията е първи основен проблем", каза премиерът

Премиерът Бойко Борисов заяви, че няма нищо общо с подслушванията. Това стана по време на посещението му в Мюнхен, където той участва в конференцията по сигурността. Основните теми на разговори са сигурност, отбрана и последиците от климатичните промени. Според българския министър-председател, за да се решат проблемите в световен мащаб, са нужни две неща - дипломация и мир. Тук обаче на премиера Борисов му се наложи да говори по вътрешно-политически въпроси. Той отговори на нападките на БСП и категорично заяви, че няма нищо общо и че не е подслушвал президента. 

От Мюнхен премиерът отговори на атаката на депутата на БСП Антон Кутев дали е подслушвал президента. "ДАНС, МВР,  ДАР работят по свои закони. Аз не само че нямам достъп до СРС-тата, не само че никой не ме пита, и не е редно да ме пита, а и всички СРС-та се разрешават от съда. Къде има разрешено за президента да бъде подслушван от съда?! Ако някой е цопнал някъде, това не е моя вина. Просто искат да изхвърлят проблема си към мене. Чух, че от три месеца не са идвали прокурорите в сряда на сбирката. Защото с този прокурор се разбрахме да се размаже всичко живо, което си е позволило да цапа въздух, земя, вода. Много ви моля, не искам по никакъв начин да ме замесвате. Когато партията на Радев ме послушваше в тоалетната, аз не обвиних никого. Аз стиснах зъби. Заклевам се, че нямам нищо общо с това", каза Борисов.

Борисов: Германия остава водещ важен партньор в много области (ВИДЕО+СНИМКИ)

По време на участието си в Мюнхенската конференция Борисов посочи, че тероризмът, нелегалната миграция и короновирусът са сред основните проблеми пред света. Борисов отбеляза и стратегическото значение на енергийните проекти за България. "България отново беше дадена за пример за справяне с нелегалната миграция. За разлика от предишни правителства и премиери, аз нищо не съм скрил нито в Белия дом, нито в Брюксел. "Балкански поток" и интерконекторът с Гърция са стратегически важни за България и за това се работи с пълна сила", каза още премиерът.

В двустранната среща с президента на Германия - Франк-Валтер Щайнмайер, българският премиер е изтъкнал динамичното двустранно сътрудничество в редица сектори като политика, икономика и сигурност. В разговора е била засегната и ситуацията в Близкия изток.

„Както сега и с президента на Германия – Щанмайер, си говорихме много замазано, много така парфюмирано. Днес все по-ясна е темата за отсъствието на Запада в горещите точки на света. Така че с икономическите възможности, които има Западът, може да направи така, че да има траен мир и да е взаимно изгодно и за Изтока”, посочи Борисов.

Антон Кутев обвини Борисов, че подслушвал президента

Западните Балкани вече не са на кръстопът, коментира Борисов след срещата със страни от региона. Според него евроатлантическата и европейска интеграция е ключов фактор за стабилността на Балканите.

Военните действия в Близкия изток и справянето с този проблем бяха водещи в дебата за отбрана и сигурност. "Силата на общия ни пазар. Имаме най-голямата икономическа мощ. За всички сме интересни да търгуват с нас", заяви Борисов.

На срещата за Западните Балкани Борисов ще поиска да чуе и позицията страните, които искат да се присъединят към Европейския съюз и отношението им към Зеления пакт.