Болните вече са 64 000, а починалите - почти 1400

Коронавирус или COVID-19 - името на новата смъртна заплаха за света. Учените смятат, че ваксина срещу него ще има след година и половина. Експерти смятат, че вирусът може да зарази 2/3 от населението на света. Нов диагностичен метод рязко вдигна броя на заболелите през последните дни. До момента няма заразени българи, но на задържания под карантина кораб в японски води – „Даймънд принсес” има заразени румънски и македонски граждани.

Симптомите на коронавирус или Ковид-19 са треска, кашлица, затруднено дишане, мускулни болки и отпадналост. Усложненията са тежка пневмония, задушаване, сепсис и септичен шок. Ваксина няма, използва се кислородна терапия, поддържане на телесен баланс на течностите и антивирусни лекарства.

Умират предимно възрастни - от 50 до 80-годишни и хронично болни при близо 60 000 заразени в Китай са излекувани десет процента от тях, а 2 % от заразените умират. Сред излекуваните е и 3-месечно момиченце, а носители на вируса са и новородени.

А как се стигна до тук?

Всичко започва на 30 декември. Офтмалмологът доктор Ли предупреждава колегите си за нов вирус, който поразява бързо и смъртоносно. Той е предупреден да не създава паника. Месец по-късно младият китайски доктор е сред починалите от коронавирус, което предизвиква недоволство сред хората, затворени в Ухан. Следват и политически реакции и уволнения. Китай дава над 10 милиарда евро за болестта. За дни се строят нови болници, президентът Си Дзинпин и премиерът Ли Къцян застават начело на щаба за борба с болестта.

Китайските лекари откриха начин за лечение на заразените с коронавирус

Съобщава се и за първите заразени чужденци, които блокират цели кораби със заразени пътници. Паниката идва и в България. Изследват се и българи, които пристигат от Азия, засега техните проби са отрицателни.

И тогава всеки започва да си задава въпросът как да се предпазя? 

Всъщност, вирусът навлиза в тялото през очите, носа и устата, така че те не трябва да се докосват с немити ръце. И още - трябва да се избягва контактът с болни хора, особено такива с температура и кашлица. Освен това, всеки от нас трябва мие ръцете си поне 20 секунди със сапун и вода или да се използва дезинфекционен разтвор на алкохолна основа с поне 60% алкохол. В България до момента са направени двайсетина теста на хора пристигнали от Азия, които са се разболели, но не от коронавирус, а от нормален грип.

"Най-често хората заболяват 4 до 6 дена от контакта с някой заразен и обикновено 20% възрастни хора правят двойна бронхопневмония. В момента сме в намаляваща грипна епидемия. На "Даймънд принсес" няма българи, но има румънци, македонци", каза пред камерата на NOVA директорът на НЦЗПБ проф. Тодор Кантарджиев.

Само преди седмица на друг кораб, който беше поставен временно под карантина - "Коста Есмералда" е била и Диана Благоева. Тя организира пътувания за българи на круизни кораби из целия свят. Очаква 400-до 500 българи да се качат на кораби през следващите месеци. Тези, които се откажат могат да пренасочат пътуванията си в друга посока-извън Азия.

Задържаха самолет на „Хийтроу” заради пътник със съмнения за коронавирус

"Паника не мога категорично да кажа, че има. Когато кацне българин със симптоми на коронавирус, трябваше да потърсим къде да отиде да се изследва, за да бъдем всички спокойни", каза още Диана.

"Когато е с висока температура, още на границата трябва да каже, че е контактувал с хора, които са съмнително болни, от летището ще бъде закаран в карантинните заведения. Ако не каже, че е болен, рискува здравето на всички. Когато човек е болен, дори от новия вирус и ако мерки се вземат в началото, се избягват усложненията и прогнозата е много по-добра", заяви проф. Кантарджиев.

Прогнозата засега е епидемията да продължава. Освен от повсеместната паника, от зараза светът страда и от недостиг на много ресурси и стоки, които Китай доставяше досега. Оказва се, че фабриките не работят, а спедиторите не доставят документите, с които да се освобождава стоката в чужбина. 

А какъв е ефектът за българските компании?

Един от тези, които страдат от паниката с короновируса е и Анатоли Найденов, който търгува от години с Китай. "Ние също боледуваме като доставчици от новия вирус. От 20 януари всички фабрики и заводи спряха производство в Китай. Дори стоки, които са пристигнали на наши пристанища, не можем да ги освободим, тъй като оригиналните документи за оформяне не могат да пристигнат. Фирмата ми доставя стоки през януари февруари и март и забавянето точно в този период означава, че не можем да си изпълним поръчките към нашите клиенти", заяви търговецът Анатоли.

Оказва се, че много от българските фирми търгуват с Азия като внасят от Китай - и дрехи, и храни, както и строителни материали. Въпреки епидемията и сериозната промишлена криза в момента, в Китайското посолство са оптимисти за бъдещето на взаимната търговия не само с България, но и със света.

ПРОБИВ: Откриха метод за лечение на коронавируса

"Брутният вътрешен продукт на китай заема 16 % от световния брутен вътрешен продукт така че се оказва, че приносът на китайската икономика към световната икономика е 30 %. Борбата на Китай сега с вируса е борба за икономиката на целия свят, защото когато се забавя китайската икономика се забавят и чуждите икономики, но всъщност стокообменът между нашите две икономики на България и Китай постоянно расте", добави посланикът на КНР Дун Сяодзюн.

В момента дори искането на американския гигант Apple - да поднови производството си в завода в Шънджън е било отхвърлено от китайските власти и така световното производство на смартфони спада ежедневно. Работата си в китай са спрели и гиганти като "Дженеръл Мотърс"и "Фолксваген". Светът започва да страда дори от липсата на хокейни стикове, но и от медицински маски и костюми -така необходими за предпазване от вируса.

Междувременно в Китай специални мобилни карти показват дали сте били на полет или в близък досег с хора, които вече са показали симптоми и са заразени. И докато улиците на народната република стават все по-празни, а болниците продължават да се пълнят, животът продължава  но онлайн, защото децата учат през мобилните си телефони, а дори и съдилищата са отворени.

ЕПИДЕМИЯТА ОТ КОРОНАВИРУС: Тестове на ваксина ще започнат до 2-3 месеца

А от какво още има нужда в момента Китай и какви мерки се взимат, питаме посланика на Китайската народна република у нас - господин Дун Сяодзюн...

"Наредено беше всички провиции в Хубей да подпомагат Ухан с продоволствия, но най-вече с медицинска помощ - командировани са 20 000 души медицински персонал. Продължаваме с изграждането на мобилни болници, вече имаме изградени две нови големи болници, а когато имаме случаи, които може би са заразени или показват леки симптоми, то ги изолираме като така се спазва стриктна карантина", заяви Сяодзюн.

Светът очаква новата ваксина и вече 4 международни медицински екипа работят за нея като при последното събиране на здравните министри в Евросъюза бяха гласувани още 10 милиона евро за разработка на тази ваксина. Световната здравна организация очаква тя да е готова след 18 месеца. Дотогава продължава и карантината и стриктното тестване.

"В САЩ при направен първи негативен тест, повторно направеният да бъде положителен за коронавирус, защото е важно дали си взел правилно пробата. Когато дискутираме за коронавирус, то 80% от всички случаи са предимно с леки симптоми, но не знаем как може да мутира. Повечето, които губят живота си от вируса са възрастни хора с хронични заболявания. Най-вероятният източник е животно, но не знаем какво точно", каза представителят на СЗО д-р Скендер Сила.

В момента в Европа най-много заболели има в Германия -14 души. В Китай хората се лекуват с комбинация от няколко антивирусни препарати, сред които и такива предписвани при СПИН. Въпреки че има повече от 60 000 заболели, а всеки ден умират десетки - китайската държава е оптимист за справянето с тази епидемия.

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА С КОРОНАВИРУСА ЧЕТЕТЕ ТУК