Болните вече са 64 000, а починалите - почти 1400

Китай обяви, че има ефективен метод за лечение на заразените с коронавирус хора. Болните вече са 64 хиляди, а починалите - почти 1400. Заразените лекари и медицински сестри са 1716, като шестима от тях са починали.

Китайската техника за лечение на болните предвижда преливане на плазма от излекувани от COVID-19 пациенти. Новината бързо обиколи социалната мрежа, а хиляди се наредиха на дълги опашки, за да дарят кръв. 

КОРОНАВИРУСЪТ: Кога ще бъде готова ваксината?

"Мисля, че даряването на плазма може да помогне на хората в тежко състояние да се възстановят. Това е и начин за нас, които сме преживели тази болест, да помогнем и да дарим живот", каза излекуваният от коронавирус Хан.

Шестима китайски медици станаха жертва на коронавируса

"След като се излекуваме, нашият серум може да помогне за лечението на други хора, така че искаме да дарим", каза още Лиу.

Лекарите обясниха, че в плазмата на някои хора, които са се справили с болестта, са открити антитела, които помагат в борбата с коронавируса.

Задържаха самолет на „Хийтроу” заради пътник със съмнения за коронавирус

"Това е относително ефективен метод за лечение на инфекциозни заболявания, но все още трябва да изучим и наблюдаваме ефективността му по отношение на новия коронавирус. Ако лечението с плазма се окаже отлично, може да си представите колко добре ще бъде това", заяви лекарят Шен Изонг.

Европейският съюз също се включва в борбата с коронавируса, а българският еврокомисар Мария Габриел обяви: "Очаквам до 2-3 месеца да има резултат в изнамирането на лек за коронавируса. 10 милиона евро са отпуснати по програма "Хоризонти 2020" за борба и откриване на ваксина срещу него", каза Габриел.

ПРОБИВ: Откриха метод за лечение на коронавируса

Габриел допълни още, че има добра координация между държавите-членки на Европейския съюз в случай, че се наложи да бъдат изтегляни граждани от застрашени райони.

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА С КОРОНАВИРУСА ЧЕТЕТЕ ТУК