Стотици желаещи да дарят кръв се извиха на опашка пред местна лаборатория

Стотици хора отидоха днес да дарят кръв за 23-годишно момиче, което се бори за живота си. Историята на Михаела ви разказахме в Новините на NOVA.

Днес пред една от лабораториите в Перник буквално се изви опашка от стотици желаещи да дарят стволови клетки за Михаела. Сред тях имаше както познати, така и на напълно непознати хора на момичето, които са разбрали за историята й от репортажите.  Пред NOVA Михаела Димитрова сподели, че след цялата кампания се чувства обнадеждена. 23-годишното момиче страда огт левкемия и се нуждае от трансплантация. А оказва се, съвместим с нея донор засега няма.

Десетки стават донори, за да спасят болно момиче

Вярата в доброто и надеждата за живот се върнаха в Михаела, когато разбра колко много непознати българи желаят да й дарят стволови клетки. Стотици вече дадоха проби, а хиляди споделиха историята й също са в готовност да отидат до лабораторията. „Искам да благодаря на всички, които отделиха от времето си и се регистрираха да станат донори на стволови клетки. Последните няколко дни се чувствам по-обнадеждена, че благодарение на вас, ще намеря своя спасител”, сподели младото момиче.

ЗОВ ЗА ПОМОЩ: Млад баща се нуждае от помощ, за да живее

Сега тя и семейството й се надяват, че дори да не е намерен подходящ донор сред всички 39 милиона дарители по света, нейният спасител може да се появи в лицето на някой от тези хора, дошли днес до лабораторията в Перник. “Вярвам, че всеки, който има възможност да спаси живот, би трябвало да го направи. Аз наистина много се учудих, че от сутринта пред Лабораторията има много съученици на Миша, деца, които са навършили 18 и въобще тук има много хора, които искат да станат донори не само на Мишаа и на всеки, който има нужда от трансплантация на стволови клетки”, коментира Антон Вълков, дарител.

ЗОВ ЗА ПОМОЩ: 4-годишно момиченце се нуждае от трансплантация на стволови клетки

Историята на Михаела обиколи бързо чакалнята на лабораторията и накара дори хора, дошли за съвсем други изследвания, да се включат в кампанията. “Tова е нещото, с което ние можем да помогнем. Работим благотворително и искрено се надяваме, че някой от всички тези хора, които дойдоха да дарят кръв, ще бъдат съвместими и на това момиче ще му бъде помогнато”, коментира д-р Таня Димитрова, управител на лабораторията.

Взетите проби вече са изпратени в „Александровска болница”, където се намира Регистъра за донорство на стволови клетки.

Ако още някой иска да се включи в кампанията за Михаела и да се запише в Регистъра, а от „Александровска болница” организират ще още една кампания. От там напомнят още, че донорството на стволови клетки наподобява вземане на кръв и не води до увреждане на организма на дарителя.