Доброволците са се записали в Регистъра, даряват стволови клетки

Тежко болно момиче успя да обедини цял град. 23-годишната Михаела от Перник страда от тежко онкологично заболяване.

В опит да й помогнат, само за дни десетки познати и непознати поискаха да станат донори на стволови клетки, за да я спасят.

Това донорство у нас се оказва почти неосъществимо, именно заради малкия брой доброволци.

ЗОВ ЗА ПОМОЩ: Млад баща се нуждае от помощ, за да живее

В момента в Регистъра има 2500 българи, които желаят да станат донори на стволови клетки. Броят им е толкова малък, че на практика през последната година няма нито един българин, който да се е лекувал със стволови клетки тук, в страната. За сравнение – доброволците в Германия надвишават 10 милиона.

Михаела Иванова е от онези хора, които след като видите, трудно ще подминете, без да се усмихнете. В квартала й я познават като добра и състрадателна, а в училище е сред първите – само няколко месеца я делят и от дипломирането й в германски университет, където учи роботика:

„Много е добра! Би помогнала на всеки в нужда. Обича живота, обича хората”, казва Стефани Вълкова, братовчедка на Михаела.

ОРГАНИ ЗА ПРОДАН: Продължава трафикът на хора като донори за трансплантации

Безгрижните дни свършили – на 31-ви декември, когато чули тежката диагноза левкемия. От тогава вместо в аулата, дните на момичето минават в болница:

„Болестта ми се оказа много прогресивна и нямам шанс да се излекувам без трансплантация на стволови клетки”, споделя Михаела.

Обаче трансплантацията не се случва, а вместо това следва поредният тежък шамар за семейството – от всички 39 милиона донора по света, включително брат й и родителите й, нито един не е съвместим с Михаела. И все пак - вместо да се откажат, близките й започват кампания, за да стигне историята й до повече хора. Призивът бързо е чут - десетки близки, дори и непознати, са готови да помогнат, като дарят стволови клетки:

„Прекрасни хора! Всички сме тъжни за случая! И аз казвам – на 74 години съм – ако мога да помогна, веднага пеш ще тръгна за Германия”, казва Ангел Анев, съсед.

Как е действала разбитата в Турция схема за трафик на органи?

Съседът на Михаела обаче не може да помогне, дори да има желание да го направи. Горната възраст да се стане донор е 50 години, а кандидатът трябва да е в перфектно здраве:

„Предпочитат се млади хора, между 18 и 35 години…и се предпочитат мъже. Тъй като се оказва, че много по-малко са усложненията, когато донорството се взима от мъж”, обясни проф. д-р Елисавета Наумова, нач. Клиника по имунология в УМБАЛ „Александровска”.

Промени в правилата за даряване на генетичен материал

Към момента нито един от желаещите да помогне на Михаела не е съвместим с нея. Близките й обаче са решили и в тази ситуация да останат в Регистъра, за да помогнат на други:

„Осъзнахме, че дори някой друг човек да се обади, ние няма да можем да откажем, защото това е нещо прекрасно, което можем да направим за някое дете”, казва Михаела Иванова, приятелка на Михаела.

Жена с трансплантирана матка роди момченце

Междувременно Михаела продължава да чака своя доброволец, който ще се откаже съвместим и ще успее да я върне към живота. За да има реални донорски ситуации с български донори пък, доброволците трябва да са над 15 хиляди. Самата процедура не е болезнена и наподобява кръводаряването, поясняват медиците.

След активната кампания за Михаела, само за седмица 35 души вече са изявили желание да се запишат в Регистъра и да станат донори на стволови клетки.