Управляващата партия призова президента да се извини за "безпрецедентния гаф"

От ГЕРБ излязоха с остра декларация срещу президента Румен Радев и го обвиниха, че поругаването на паметта на Апостола на свободата е минало под патронажа на президента. Те го призоваха да се извини за "безпрецедентния гаф".

"Мястото, на което Апостола на свободата даде живота си за България, винаги е било място за обединение на българската нация. Вчера традицията паметта да бъде почетена със смирение и от всички, беше нарушена от българския президент. Организирана агитка от средите на БСП, заедно с полукриминали и маргинализирани наемници, извърши поругаване на паметта на Апостола на свободата. Тази безпрецедентна провокация премина под патронажа на президента на БСП Румен Радев“, каза от парламентарната трибуна депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

 

 

България се прекланя пред паметта на Апостола (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Настояваме президентът да се извини за безпрецедентния гаф, в който въвлече президентската институция и по този начин подрони авторитета й и я принизи до нивото на маргинална партийна агитка. Не искаме извинението на Румен Радев за себе си, а за всички онези, които пазят спомена за националните ни герои и продължават онова, което беше започнато от Левски“, каза още Биков.

Според него, вместо да изпълнява задълженията си на държавен глава на всички българи, Радев е приел да бъде тартор на партийна агитка. 

Радев: Ако на управляващите не им харесва отношението на хората, да се замислят за управлението си

„Вчера той премина граница, от която няма връщане назад. За ПГ на ГЕРБ Радев ще остане такъв до края на мандата си. Вместо обединител на нацията, той се превърна в разединител на българския народ, който паратизира върху най-светите и сакрални реликви на националната ни памет“, заяви още Биков.

По думите му на третата година от мандата на президента, той "не е в състояние да предложи нищо, освен пошлост".

Групата на ГЕРБ/СДС в Столичния общински съвет също осъди "присвояването на исторически личности за лични, партийни и политически цели".

БСП: Президентът има право да води шествие на български граждани

Това е срам за българските институции. Ние - българите, от най-малкия до най-възрастния човек, имаме една личност, която ни обединява, която ние наричаме Апостол на свободата - Васил Левски. Личността, която ни обединява, не е президентът Радев. Българската социалистическа партия, от която очакваме реформирането й в съвременна и европейска, днес подхваща националистическата вълна. Нека си дадем сметка докъде води национализмът. Демокрацията е ценност и тя винаги е твърде крехка и политическите сили трябва да знаем каква е отговорността, която носим пред настояще и бъдеще, помнейки миналото", пишат общинарите.