„Анкара няма да се подчини на сценариите на глобалните сили", каза още той

Анкара възнамерява да предприеме по-решителни действия в Сирия. Това съобщи турският президент Реджеп Тайип Ердоган по време на реч в Измир, съобщават ТАСС и БТА.

Ердоган и Путин обсъдиха по телефона ситуацията в Идлиб (ВИДЕО)

„Борбата не е лесна за нас, военните в Сирия умират. Снощи проведох разговори с руския президент Владимир Путин, а преди това разговарях и с Еманюел Макрон и Ангела Меркел. След това определихме нашата пътна карта в цяла Сирия. Ще предприемем по-решителни стъпки", каза още той.

В същото време турският лидер не уточни какви конкретни мерки ще предприеме, но отбеляза, че Анкара „няма да се подчини на сценариите на глобалните сили".

Ердоган се закани да започне военна операция в Сирия

Според Ердоган „политиката на Турция в Сирия и Либия не е хазарт, а цел на националните интереси на страната му".

Напрежението в зоната за деескалация на Идлиб нарасна в края на януари, когато в отговор на прекратяването на огъня от бойците, войските на Арабската република бяха принудени да започнат контраатака, което доведе до освобождаването на значителна територия от сирийските провинции Алепо и Идлиб.

Започнаха ли Сирия и Турция необявена война?

Москва нееднократно е изразявала подкрепа за тези действия в борбата с терористите, докато в Анкара ги считат за нарушение на мирното споразумение в Сочи, заради което Ердоган обяви реципрочна военна операция в Идлиб.