Къде може да я опитате?

Има екзотични ястия, от вида на които изнежените стомаси на европейците веднага биха се разбунтували, и то преди да са ги опитали. Сега обаче няма да говорим за отровната риба Фуго или как се готви медуза, а ще потърсим екзотичната кухня на Европа. Сигурно няма човек, който да не е опитвал поне едно италианско ястие и по тази причина всички смятаме, че кухнята от Ботуша е много позната и стандартна. Затова бихте се изненадали, че наред със традиционните рецепти за пица и паста, тя може да бъде разглеждана като екзотична. Същото важи и за швейцарската кухня с нейните основни представители фондю, рьощи и раклет. За да се уверите обаче, че и двете кухни могат да ви изненадат с екзотични вкусове, трябва да посетите ресторант Леонардо и ресторант Фондю в Банско. Ресторант Фондю се намира в хотел Лъки Банско, а ресторант Леонардо - срещу него, на отсрещната страна на улицата.  

От само себе си се разбира, че както италианският език е мелодичен, така и имената на кулинарните произведения звучат като приготвени по ноти.  Например Талиатели, Талиата ди Витело или Папарделе с трюфел и манатарки. И в двата случая става въпрос за паста. В първия случай талиателите са с телешко филе, гъби пачи крак и магданоз в сметанов сос, а във втория пастата е със сос от гъши дроб, вино Марсала, Пармезан и сметана. Ето още два примера колко голям е светът на италианската паста в зависимост от сосовете и добавките:  Лингуини със скариди, сушени домати и рукола, подправени с пресен розмарин и портокалово масло и Пълнозърнесто пене със сос Роберто. Въобще не е тайна, че разнообразието на пастата се прави от многото различни сосове, които се използват за тях. Може да избирате между класиките Болонезе, Домати с босилек и Микс от сирена и Арабиата, Сметанов с манатарки, Сос Трюфел,  Чери домати и рукола и др.

С това не изчерпваме раздела с макаронените изделия, но трябва да отдадем дължимото и на друга кулинарна емблема от Апенините. Ако сте любител на пиците, може би си мислите, че знаете всичко за тях. Но темата е толкова необятна, че винаги може да бъдете изненадани. Например случвало ли се е да опитвате Пица със сирене Горгонзола, смокини и прошуто Крудо или Пица с крем от бял трюфел и настърган черен трюфел – истинска фантазия! Освен това, за да са наистина съвършени, те се приготвят от тънко тесто тип криспи. За гостите на италианския ресторант Леонардо със специални диетични изисквания има и нещо по-рядко срещано - био безглутенова пица с плънка по избор.

Ако предпочитате нещо много приятно и полезно, за вас са специалните гурме салати с дълги имена. Такава е рецептата с козе сирене, прошуто, лешник, чери домати, кленов сироп, винегрет, чътни от круша и балсамова редукция. Друг интересен вариант е салата от киноа, рикота, тиквени семена, сушени смокини, цвекло и рукола с чипс от фокача.

Забележителна за начало на обяда е и рибената супа Качуко. Тя е традиционна за региона на Тоскана и се прави от октопод, калмари, риба тон, сьомга, миди и скариди – истинско богатство от морски дарове. Но пък, ако ви се хапва постна супичка, може да се спрете на екзотичната Крем супа от тиква със сотирани печурки, лук, чесън, целина и джинджифил.

Традиционното италианско ризото може да бъде екзотично, ако е приготвено примерно с карфиол и черен трюфел. Още по-добре звучи Био ризото с артишок, италианска наденица Салсиче и Пармезан. Разбира се, оризът трябва да е точно определен и много специален - био ориз Арборио от област Ломбардия.

При италианските десерти също има приятни изненади. Може да заложите на Панакота от бял шоколад и лайм със спондж от мента шамфъстък и малинов мармалад. Трудно е за запомняне, но пък много лесно за изяждане и хвалене.

Ако погледнем малко по-северно на кулинарната карта на Европа, също има какво да предизвика интереса на любителите на континентална екзотика. Всички, които имат и най-малък интерес към кулинарията, вече знаят какво е фондю. Измислили са го швейцарците (въпреки, че французите също имат претенции) и това, най-просто казано, е сирене, разтопено с вино. Сега обаче разновидностите на фондю далеч надхвърлят първоначалния му вариант, приготвян от планинците в Алпите. Най-често за топлото кремообразно ястие се използват два или повече вида сирене. Често се ароматизира с черешова ракия или вишновка. Консумира се направо от съда, в който къкри, като със специални вилици се потапят кубчета хляб. Може да се приготвя в различни комбинации на сирена – например с Вашрен и Грюйер, с Франш Конте, Ементал Гран Крю, Конте и Бофор, с Ементал и Пармезан, с Грюйер и Ементал или със сирене Апенцелер. Зави ли ви се свят? За предпочитащите месо пък са вариантите с телешко Блек Ангъс, с био пилешко филе или със свинско бонфиле. Предложенията с морски дарове са фондю с филе от сьомга, с кралски скариди и с октопод.

Е, няма как щастието да е пълно без сладичко накрая. Затова са измислили фондю с черен или бял шоколад, още по-атрактивна е рецептата с бял шоколад, карамел и сол.