Световният онлайн търговец премахва от сайтовете си и спекулативно високи ценови оферти

През последните седмици Amazon.com Inc е забранил продажбата на повече от един милион продукта, за които погрешно се твърди, че лекуват или защитават срещу коронавируса, заявиха от компанията пред агенция Ройтерс.

Най-богатите хора загубиха 139 млрд. долара заради коронавируса

Amazon също така е премахнал десетки хиляди оферти на търговци, за които се смята, че се опитват да изнудват клиентите с необосновано високи цени. Най-големият онлайн търговец на дребно в света е изправен пред внимателен контрол върху свързаните със здравето оферти на своята платформа. По-рано тази седмица Италия пък стартира проучване за рязкото увеличаване на цените в интернет пространството за хигиенизиращи гелове и хигиенни маски, докато страната се бори с най-голямото епидемиологично вирусно огнище в Европа.

Джеф Безос дава 10 млрд. долара за борба с климатичните промени

Един сайт за сравнение на оферти показа скорошни примери за по-високи от обичайните цени на маски на Amazon, произведени от американския индустриален конгломерат 3M Co. Така например в четвъртък 10 опаковки от защитни маски N95 бяха оферирани на цена от $128, видя репортер на Ройтерс, след като разгледа опциите за купуване на сайта на Amazon. Това е сериозно повишение от предишна цена на същия продавач от $41,24 долара. Артикулът обаче беше продаден доста бързо.

Джеф Безос купи най-скъпото имение в Лос Анджелис (ВИДЕО+СНИМКИ)

"Няма място за покачване на цените на Amazon", заяви говорител на компанията, цитирайки нейната политика, че информацията за продуктите трябва да е точна и че Amazon може да сваля от своите сайтове оферти, които накърняват доверието на клиентите, включително когато ценообразуването "е значително по-високо от неотдавнашните цени, предлагани на или извън Amazon".

Той обаче отказа да посочи точния ценови праг, при който даден артикул се счита за несправедливо оскъпен.

Джеф Безос е продал акции за 1,84 милиарда долара

От компанията само посочиха, че следят скокове на цените и неверни твърдения за "ефективни" срещу коронавируса продукти чрез комбинация от автоматизиран и ръчен преглед на списъците с оферти.

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА С КОРОНАВИРУСА ЧЕТЕТЕ ТУК