Отправната точка за разработчиците е използването на кучета за откриване на рак

В Япония е разработен достъпен начин за откриване на 15 вида рак в най-ранен стадий с помощта на кръгли червеи (нематоди) разказа пред РИА Новости Хироцу Такааки - изпълнителен директор на Hirotsu Bio Science Inc.

УЧЕНИ: Не пийте вода с лимон

"Методът се основава на двигателната реакция на нематодите (кръгли червеи с дължина около 1 милиметър) - на химически стимул - те се придвижват към миризмата, която харесват и се отдалечават от миризмата, която не харесват. Това е напълно ново, все още неизвестен анализ за онкологията. От това дали червеите са по-близо до урината на пациента или не, можем да определим дали той има рак ", заяви ръководителят на компанията.

Отправната точка за разработчиците е използването на кучета за откриване на рак. Подобни методи и обучения се използват в Япония: кучетата по мирис се научават да различават здравия човек от човек с рак.

Диетолог: Може да ядем сладкиши, без да пълнеем

"В основата беше предположението, че ако кучетата могат да различат хората с рак от здравите, тогава нематодите, чието обоняние е 1,5 пъти по-силна от това на куче и които са в състояние да уловят най-фината миризма, неуловима за уредите, могат вероятно да разграничават болни хора от здрави хора. Започнахме да изучаваме реакцията на червеи към урината на пациенти с рак и здрави хора ", обясни изпълнителният директор на Hirotsu Bio Science Inc.

Орехите са полезни за чревната дейност

В процеса на изследване се оказа, че нематодите са концентрирани в проба от урина на човек с рак, без да проявяват интерес към урината на здрав човек. По този начин днес могат да се определят 15 вида онкологични заболявания: рак на стомаха, дебелото черво, белия дроб, гърдата, матката, панкреаса, черния дроб, простатата, хранопровода, яйчниците, жлъчните пътища и жлъчния мехур, пикочния мехур, бъбреците, рак на устната кухина и фаринкса. Точността на определянето на рака по този начин към септември 2019 г. е 86,8%. Освен това, като се започне от най-ранните стадии на заболяването – нулевия или първия, точността на определяне почти не се променя - около 85%.