Тя от своя страна подобрява работата на сърцето

Всекидневната консумация на орехи може да подобри чревната дейност. Това сочи американско изследване, цитирано от „Сайънс дейли” и БТА.

Авторите му от университета на Пенсилвания са установили, че ядките допринасят за повишаване на количеството на полезните бактерии в червата.

Проучването е обхванало 42 души с наднормено тегло на възраст между 30 и 65 години. В продължение на две седмици изследваните лица се придържали към обичайния си начин на хранене.

Впоследствие участниците били разделени на три групи и подложени на диета с ниско съдържание на наситени мазнини. Към менюто на изследваните лица от различните групи били добавени съответно орехи, алфа-линоленова киселина и полиненаситени мастни киселини, или алфа-линоленова киселина и олеинова киселина. Участниците се придържали към диетата шест седмици, през които били тествани редовно.

Ядките са полезни за сърцето

Изследователите са установили, че състоянието на чревната микрофлора се е подобрило при участниците, които консумирали орехи. При тях било наблюдавано повишаване на количеството на полезни бактерии като Roseburia, Eubacteria eligens и Butyricicoccus.

При изследваните лица от останалите две групи не бил отчетен подобен благоприятен ефект.

„Ако имате навика да хапвате нездравословни изкушения между храненията, най-лесно би било да ги замените с орехи", казва Кристина Петерсен от изследователския екип.

Специалистите допълват, че подобряването на чревната дейност се свърза и с по-добро здраве на сърцето.