Понякога оказва и благоприятно въздействие върху настроението

Кофеинът увеличава способността ни да се концентрираме и да решаваме проблеми, но не стимулира творческата активност и енергия, съобщават МедикълЕкспрес и БТА.

"В западната култура има стереотип кофеинът да се свързва с творчески професии и начин на живот - от писателите и тяхната връзка с кафето до програмистите и енергийните им напитки", казва Дария Забелина, преподавател по психология в университета на Арканзас и водещ на проучване за ефекта на кофеина.

Четири чаши кафе на ден помагат за отслабване

Тя и екипът й изследвали когнитивния и творческия ефект на кофеина върху 80 доброволци. В резултатите от проучването си специалистите отбелязват, че "конвергентното мислене" е свързано с търсенето на специфично решение на проблем, например търсене на верен отговор. "Дивергентното мислене" се характеризира с генерирането на идея, когато са възможни множество различни решения.

На участниците в опита били раздадени таблетки, като част от тях съдържали 200 мг кофеин, равносилно на чаша силно кафе, а другите били плацебо. След това били подложени на стандартен тест за измерване на конвергентно и дивергентно мислене, работна памет и настроение. Резултатите сочат, че кофеинът не влияе на творчеството и на работната памет, но оказва благоприятно въздействие върху настроението на част от участниците в експеримента.