Това заяви зам.-кметът Дончо Барбалов

Втора градска болница в София ще приема пациенти с коронавирус и ще бъде обособена само за тях, ако това се наложи. Решението е на здравното министерство.

Сред мерките срещу разпространението на заразата е многократната дезинфекция на градския транспорт. В метрото почистванията са веднъж дневно, а в автобусите по 3-4 пъти на всеки 24 часа. Въпреки всичко вече се забелязва сериозен спад на посещенията в барове и ресторанти. На 8 март оборотът е бил с 50 % по-малко.

Показаха предложенията за предпазните облекла за работа в случаи на коронавирус (ВИДЕО)

Зам.-кметът на Столичната община Дончо Барбалов посочи, че за превръщането на Втора градска в инфекциозна болница се осигурява нужната апаратура и медицински персонал със съдействието на всички големи софийски болници и Столичната регионална здравна инспекция. В болницата могат да се обособят около 50 легла.

 

 

По думите на Барбалов е избрано точно това лечебно заведение, защото това е добра многопрофилна общинска болница, има самостоятелен двор, представлява компактна сграда, с добри специалисти. От днес се работи по изготвяне на план, така че за 72 часа болницата да се превърне в инфекциозна.

Дезинфекцират тролеите в Хасково срещу коронавируса (СНИМКИ)

Създадени са планове за действие в "Пирогов", Александровска болница, Военномедицинска академия, Белодробна и Инфекциозна болници, както и общинските лечебни заведения.
Барбалов посочи, че като част от превантивните мерки се извършва допълнителна дезинфекция на превозните средства на градския транспорт, както и на метростанциите. С дезинфектанти се обработват и парапети, седалки и места, които пътниците докосват с ръцете си.

Всички училища на територията на София продължават да са в грипна ваканция. Директорът на Столичната регионална здравна инспекция д-р Данчо Пенчев съобщи, че болните от грип Б в столицата се увеличават и най-вероятно грипната ваканция за децата ще бъде удължена.

Министерството на туризма: Не посещавайте музеи в Габрово и Плевен

Дезинфекцията в автобусите в София се прави с препарати, с които се почистват и операционни зали. Щадящи са за здравето на хората. В следващите дни ще бъдат осигурени и термометри за по-големите детски градини. Те работят със засилен филтър на входа за проверка на здравословното състояние на децата и персонала. Въвежда се и допълнителна дезинфекция на детски градини и общински социални центрове. Всички помещения на институции, които работят с граждани, ще се дезинфекцират по четири пъти на ден.

И докато театрите отлагат постановки заради коронавируса, в моловете всеки има достъп до кина и магазини. От Националния щаб са категорични, че са взели всички необходими мерки за овладяване на ситуацията. А бизнесът съветва да не се поддаваме на масова психоза.